Politikai feszültség a parlamentben: leváltották Liviu Dragnea házelnököt? (FRISSÍTVE)
Vissza

Politikai feszültség a parlamentben: leváltották Liviu Dragnea házelnököt? (FRISSÍTVE)

A parlament három jobboldali ellenzéki pártjának vezetője néhány perccel ezelőtt bejelentette, hogy Liviu Dragnea házelnököt és Florin Iordachét, a képviselőház egyik szociáldemokrata alelnökét a képviselőház plenáris ülésén felmentették tisztségéből.

Arra hivatkozva, hogy a néhány honatya más politikai alakulatba történő átigazolásával a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az ALDE alkotta szociálliberális koalíció elvesztette többségét a képviselőházban, ma Raluca Turcan képviselő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke kérte Liviu Dragnea visszahívását a törvényhozási testület alsó házának éléről. Ugyanakkor azt javasolta, tűzzék napirendre azt is, hogy a szintén PSD-s Florin Iordachét is váltsák le.

 

A politikus továbbá azt kérte, hogy az alsóház mai ülését a nemzeti liberális párti alelnök, Marilen-Gabriel Pirtea vezesse, ne Iordache.

„Fennáll a gyanú, hogy Ön csalással van még hatalmon, és kész a szabályzat megszegésére. Ugyanakkor azt is szavazásra bocsátom, hogy a mai voksolás készfelemeléssel történjen, mivel számos bizonyítékom van arra, hogy az elektronikus rendszer a képviselőház vezetőségének a kénye-kedve szerint működik. Nem bízunk abban, hogyan fogják használni az elektronikus rendszereket” – zárta felszólalását Raluca Turcan.

Nehéz a házszabály értelmezése?Florin Iordache közölte: szerinte az ellenzék kérése szabályzatellenes. Ugyanakkor azzal vádolta a kezdeményezőket, hogy nehézséget okoz számukra a házszabály értelmezése.

„Ahhoz, hogy egy tervezet napirendre kerüljön, a 69. cikkely 3. bekezdésének megfelelően a frakcióvezetők egyöntetű szavazattal egyet kell hogy értsenek ennek a tervezetnek a napirendre tűzésével – fejtette ki a nagyobbik kormánypárt politikusa.

Leszögezte továbbá, hogy a házbizottság tagjait csak a frakciójuk kérésére lehet visszahívni tisztségükből.

„Ha figyelmesek lettek volna, a 26. cikkely nagyon világosan kimondja, ki nevez ki, és ki válthat le. Míg a házelnök megbüntetéséről előbb a házbizottságban lehet beszélni, addig önök a plénumban kérték az elnök és egy alelnök tisztségéből történő visszahívását. Én fogom vezetni továbbra is az ülést. Konzultációra hívom a frakcióvezetőket. Semmi szín alatt nem bocsátom szavazásra, mivel a házelnök kötelessége betartani a házszabályt. Olvassák el, aztán tárgyalunk” – hangsúlyozta Florin Iordache.

Nincs PSD-ALDE többség a képviselőházban?A mai helyzet előzménye az, hogy a parlament négy szociáldemokrata  képviselője hétfőn bejelentette: átigazol a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette Pro Románia párthoz, s az ellenzéki média számításai szerint a PSD-ALDE szociálliberális koalíció ezzel elvesztette többségét a képviselőházban. A 329 tagú képviselőházban a PSD-ALDE koalíciónak a 2016 decemberi választások után még 174 tagja volt. A sarkalatos törvények megszavazásához a képviselők több mint felének (nemcsak a jelenlévők többségének), vagyis legalább 165 törvényhozónak a voksára van szükség. A Hotnews.ro ellenzéki hírportál számításai szerint a PSD-ALDE többség a négy képviselő távozása nyomán 163-ra apadt.

A Pro Romániához átigazoló képviselők között van Ion Mocioalcă, a PSD Krassó-Szörény megyei szervezetének eddigi elnöke is, a korrupcióváddal másodszor is bíróság elé állított Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök lemondását nyíltan követelő politikusok egyike.

Victor Ponta hétfőn nem adott egyértelmű választ arra, hogy pártja megszavazza-e az ellenzék hamarosan beterjesztendő bizalmatlansági indítványát. Megjegyezte: pártja Viorica Dăncilă miniszterelnök leváltását szorgalmazza, de nem támogatják, hogy Ludovic Orban, a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke lépjen a helyére.

Dăncilă: nincs Ponta úrnak hatalma annyi képviselőt elvenni tőlünk, hogy nehézséget okozzon

Viorica Dăncilă kormányfő egy televíziós nyilatkozatban, a Szociáldemokrata Pártból (PSD) az elmúlt napokban távozó honatyák kapcsán úgy vélekedett, Vicotr Ponta ex-pártelnöknek felelősebben kellene gondolkodnia, „nincs hatalma annyi képviselőt elvenni”, hogy veszélybe sodorja a parlamenti többséget.

„Nincs Ponta úrnak hatalma annyi képviselőt elvenni tőlünk, hogy nehézséget okozzon nekünk. Úgy hiszem, hogy a PSD nincs abban a veszélyben, amit Ponta úr sugall, hogy megbukik a kormány, mert nem lenne többségünk. Sajnálatos, hogy egy volt miniszterelnöknek, akinek sokkal felelősebben kellene gondolkodnia, mivel betöltötte ezt a tisztséget, a fő foglalatossága a kormány megbuktatása, amikor küszöbön áll az elnökség átvétele. Szomorú. Nem akarok én válaszolni a támadásokra és arra, ahogyan Ponta úr viselkedik, de nem válik becsületére” – fogalmazott a kormányfő, aki egyben a PSD ügyvezető elnöke is.

Daniel Suciu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőházi frakcióvezetője hétfőn úgy nyilatkozott, a PSD–ALDE-koalíciónak továbbra is megvan a többsége a parlamentben, és emlékeztetett, megállapodásuk van az RMDSZ-szel is. Kijelentése azt követően hangzott el, hogy a PSD több képviselője is átiratkozott a Victor Ponta vezette Pro Románia pártba.

Ion Mociolcă, Ion Spânu, Mihai Valentin Popa és Mihai Mohaci voltak azok a képviselők, akik hétfőn kiléptek a PSD-ből, és átiratkozta a Victor Ponta nevével fémjelzett Pro Románia pártba.

Jordache: nincs kvórumA képviselőház ülésének folyatásakor Jordache bejelentette: nincs kvórum. Ugyanakkor azt mondta, a szünetben az ellenzék törvénytelenül szavazott Dragnea leváltásáról.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Rajtol a 11 hónapos belvárosi ...
Megjelent a kolozsvári Szociális Kisokos
Amikor generációk, vidékek, egyének és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...