Politikai döntőbíró
Vissza

Politikai döntőbíró

A kormányfőnek és Liviu Dragneanak az ügyészségen való feljelentése nem érhetett meglepetésként senkit, aki követte az elmúlt hetek belpolitikai eseményeit. Láttuk, hogy Klaus Johannis államfő rárontott a kormányra, kétszer kérte a miniszterelnök lemondását, de az államelnök nem rendelkezik azokkal az alkotmányos eszközökkel, amelyekkel érvényt szerezhet akaratának. Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke minden bizonnyal elérkezettnek látta az időt, hogy ha már erős, komoly és kitartó ellenzéki politizálással nem tud maradandót alkotni, valamilyen módon mégis zárkózzon fel Johannis mellé, aki az ellenzék zászlóshajója. Az ügyészségi feljelentés egy kamuakció, csak ürügy, hiszen senki nem gondolja komolyan, hogy emiatt Viorica Dăncilănak vagy Liviu Dragneanak börtönben kell bűnhődnie.

Politikai vádakról van szó, s ebbe a játszmába most bevonták az igazságszolgáltatást, hogy hátha ez a hatalmi ág még egyszer hajlandó lesz kiszolgálni a politikumot és megteremti a törvényes keretet Johannisnak, hogy felfüggessze tisztségéből a miniszterelnököt. Persze ne szaladjunk ilyen előre, nem tudjuk, hogy az igazságszolgáltatás hajlandó lesz belemenni ebbe a játszmába vagy nem. Ilyen helyzetre volt már számtalan példa, hiszen az alkotmánybíróságnak például az elmúlt bő egy évtizedben sokszor kellett eljátszania a politikai döntőbíró szerepét és illetéktelenül kellett beavatkoznia a feloldhatatlan politikai küzdelmekbe.

Most valami ehhez hasonló történik, hiszen senki nem gondolhatja komolyan, hogy Dăncilă elárulta hazáját. A vád súlyossága valójában inkább azt igazolja, hogy vékony jogi érvekkel alátámasztott keresetről van szó. Nagy szerepe lesz az igazságszolgáltatásnak ebben az ügyben, hiszen a vádhatóság vagy ejti a vádat és akkor megerősíti, hogy független hatalmi ág, amelyet nem lehet könnyen belerángatni a politikai játszmák mocsarába, de úgy is dönthet, hogy elindítja a jogi eljárást Dăncilă és a PSD elnöke ellen, elvégre az ügyészeknek nincs semmilyen felelősségük, amennyiben valakit jogtalanul hurcolnak meg, hiszen nem vonhatók felelősségre. Nagy lehet tehát a csábítás egy ilyen forgatókönyvnek az elindítására, amely ha sikeres lesz, olyan elmérgesedett politikai küzdelmet fog nyakunkra hozni a centenárium esztendeje, amit egyhamar nem fog kiheverni a társadalom. A jövő évi európai parlamenti és elnökválasztás előtt talán még túl korai, hogy ennyire elmérgesedjen a közélet. Remélhetőleg az illetékesek is belátják ezt és nem hagyják az elvakult indulatok felülkerekedését.       


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Biztonsági öv nélküli vezetésért ...
Kelemen Hunor: a román EU-elnökség fő ...
Cioloș: el kell kerülni az enklávék ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Visszahelyeznék a Sissi-szobor ...
  • Még nincs vége
  • „Ahogyan élek, az a hazám”
  • Kutyából szalonna
  • Szépen hangzó szavak mellett jó ...