Pneumococcus oltás júliusban – 30 ezer kisbaba beoltatlan
Vissza

Pneumococcus oltás júliusban – 30 ezer kisbaba beoltatlan

Független felmérésekre hivatkozva 30 ezerre teszi a pneumococcus baktérium elleni védőoltásból kimaradt kisgyerekek számát az Anyák az Anyákért Egyesület. Az anyák és gyermekek számára méltányos egészségügyi ellátásért küzdő civil szervezet ezúton értesíti a 11 hónapos (valamint a 2017 augusztusától kezdődő időszakban született) gyerekek szüleit, hogy júliusban jelentkezniük kell a háziorvosnál a penumococcus baktérium elleni védőoltás harmadik adagjának beadatásáért.

Elsőként a 11 hónapos kicsinyeknek adják be az aktuális oltóanyag-adagot, az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint ebben a hónapban összesen mintegy 12 600 gyermeket oltanak be pneumococcus ellen a harmadik adaggal.

A legtöbben (1365) bukarestiek, Kolozsváron 573, Iasi-ban 558, Konstancán 465 és Suceaván 409 gyerek kapja meg a harmadik oltásadagot.

A 2017 augusztusában született gyerekek az elsők, akik az országos oltási program keretén belül ingyenesen megkapják a pneumococcus baktérium elleni oltásokat.

A program 2017. októberi kezdete óta közel 98 ezer gyermek kapott legalább egy adagot ebből az oltóanyagból, közel 68 ezren pedig már a második adagot is megkapták. A programmal érintett korosztályból több mint 30 ezren egyetlen adagot sem kaptak, számukra ennek pótlását ajánlják.

Pneumococcus baktérium által legveszélyeztetettebb az 5 év alatti és a 65 év feletti korosztály. A pneuomococcus középfülgyulladást, arcüreggyulladást, tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, de akár vérmérgezést, gennyes ízületi gyulladást okozhat, ezek a betegségek akár halálhoz is vezethetnek.


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új buszvonalak létesítését tervezi a ...
Augusztusi bakancslista – jön a ...
Az idei első öt hónapban 5,47 millió ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ