Plágium-botrány a Brukenthal Múzeumban
Vissza

Plágium-botrány a Brukenthal Múzeumban

Plagizálással vádolják Sabin Adrian Luca régészt és muzeológust (képünkön;, a nagyszebeni Samuel Brukenthal Múzeum igazgatóját. A Lucian Blaga Egyetem oktatóját és Erdély egyik legnevesebb őskorral foglalkozó szakemberét Florin Drașovean temesvári régészprofesszor, a BBTE oktatója vádolta meg szellemi tulajdon kisajátításával.

Luca 2006-ban a heidelbergi Arbeitskreis für Siebenbürgische Landeskunde kiadóval együtt szerkesztett és a gyulafehérvári Altip kiadónál  megjelent angol nyelvű könyvében (Short Prehistory of Transylvania (Romania). Lectures given within the Erasmus Program at Tübingen University, Germany, May 5-7, 2006, Heidelberg-Sibiu 2006) több oldalon, a szerzők idézése nélkül vette át Alexandru Vulpe, nemrég elhunyt akadémikus és Vladimir Dumitrescu történész 1988-ban megjelent roman nyelvű könyvének számos passzusát. A Florin Drașovean által a Szebeni Egyetem etikai bizottsága elé terjesztett és a PressOne honlapon közölt részletes elemzésből egyértelműen kiderül, hogy Sabin Adrian Luca tükörfordításban ugyanazt a szöveget közölte, mint román kollégái 1988-ban. A jelentéssel foglalkoznak Heidelbergben és Tübingenben is, ahol a nagyszebeni múzeumigazgató Erasmus vendégprofesszor volt.

A plágiumbotrány nem sokkal azelőtt robbant ki, hogy a Román Tudományos Akadémia új tagokat választ, így várhatóan a nemrég elhunyt Alexandru Vulpe akadémikus helyére is új őskorász vagy régész fog kerülni. A botrányra reagálva Sabin Adrian Luca azt nyilatkozta, a kötet nem jelent meg nyilvános terjesztésben és csupán egyetemi jegyzetként értelmezendő, s a jelenlegi botrány csak az ő szakmai lejáratását és a múzeumvezetés leváltását célozza meg.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozs megye kikerült a piros zónából
Izraelben visszavonulóban a járvány, de ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erdélyi származású írók az idei ...
  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke