Pjongcsang 2018: Schmitt Pál adta át az aranyérmet a magyar váltónak
Vissza

Pjongcsang 2018: Schmitt Pál adta át az aranyérmet a magyar váltónak

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja adta át az aranyérmeket a rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltószámában győztes magyar csapat tagjainak, Burján Csabának, Knoch Viktornak, Liu Shaoangnak és Liu Shaolin Sándornak a pjongcsangi játékok pénteki medálceremóniáján.

A négyes tagjai továbbra sem fogynak ki a poénokból, amíg egy nappal korábban a kangnungi jégcsarnokban a Usain Bolt jamaicai sprinter védjegyévé vált beállással szórakoztatták a közönséget, addig ezúttal lassított felvételt imitálva léptek fel a dobogó tetejére.

Miután Schmitt Pál volt köztársasági elnök a nyakukba akasztotta az olimpiai bajnokoknak járó aranyérmet, lejátszották a Himnuszt és felvonták a magyar zászlót a hideg és hószállingózás ellenére néhány ezres publikum előtt.

„Egy perccel előtte találtuk ki. Azt akartuk ezzel szimbolizálni, hogy milyen lassú és nehéz úton jutottunk el idáig” – mondta Liu Shaolin Sándor az éremátadás előtti vicces jelenetről.

A 9,25 centi átmérőjű, átlósan csíkozott aranymedál 586 gramm súlyú. A hátoldalán a pjongcsangi olimpia emblémája, illetve a versenyszám sportága és megnevezése látható. Az érem ezüstből van, amelyet hat gramm arannyal vontak be.

Magyarország először nyert aranyérmet a téli olimpiák történetében, korábban két ezüst- és négy bronzérmet gyűjtött, legutóbb a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros volt második az 1980-as, Lake Placid-i játékokon. Ezenkívül még 1948-ban St. Moritzban szerzett ezüstérmet a Kékesy Andrea, Király Ede műkorcsolyapáros, harmadik lett a Rotter Emília, Szollás László műkorcsolyapáros 1932-ben Lake Placidben és 1936-ban Garmisch-Partenkirchenben, továbbá a szintén műkorcsolyázó Nagy László és Marianna 1952-ben Oslóban és 1956-ban Cortina d’Ampezzóban.

Zagitova a jégkirálynő, Tóth Ivett 23. maradt

Az orosz Alina Zagitova nyerte a műkorcsolyázók női versenyét a téli olimpián, Tóth Ivett a 23. helyen végzett.

A januárban Európa-bajnok, 15 éves versenyző az oroszok első aranyérmét nyerte Pjongcsangban. Mögötte honfitársa, az elmúlt két világbajnokságon győztes Jevgenyija Medvegyeva zárt másodikként. A bronzmedált a tavaly vb-ezüstérmes, a dél-koreai játékokon csapatban aranyérmes kanadai Kaetlyn Osmond szerezte meg.

Zagitova az olimpiák történetének harmadik legfiatalabb győztese, 15 évesen és 281 naposan lett bajnok. Nála fiatalabb győztes csak a dél-koreai rövidpályás gyorskorcsolyázó, az 1500 m-es távon nyertes Go Gi-Hyeon (2002, Salt Lake City) 15 év 278 nappal és az amerikai műkorcsolyázó Tara Lipinski 15 év 255 nappal (1998, Nagano).

Tóth Ivett az első csoport utolsó, hatodik tagjaként lépett jégre. A Carmenre előadott kűrjét remekül kezdte, a közönség ütemes tapsa közepette, ha nem is hibátlanul, de megugrotta a tripla Lutz, dupla toeloop kombinációt, majd külön a tripla flipet is. Ezt követően viszont elbizonytalanodott az UTE 19 éves versenyzője, ugyanis elesett a tripla Rittbergerben, majd a háromfordulatos Lutzban is. A hibák kissé rányomták bélyegüket a program további részére, a forgások és a lépéssorok sem voltak teljesen zökkenőmentesek. A piros ruhát viselő Tóth Ivett szabadkorcsolyázása végén két ugráskombinációt is megcsinált, majd zárásként ismét hibázott a dupla Axelnél. A hibák ellenére megtartotta a 23. helyét a 24 fős kűrben.

Eredmények, műkorcsolya, nők: 1. Alina Zagitova (Olimpiai Sportolók Oroszországból – OAR) 239,57 pont, 2. Jevgenyija Medvegyeva (OAR) 238,26, 3. Kaetlyn Osmond (Kanada) 231,02, ..., 23. Tóth Ivett 150,43.

Olimpiai hírfolyam

• A férfi gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyében a világbajnoki címvédő holland Kjeld Nuis győzött, ő 1500 méteren is nyert. Négy századdal előzte meg a norvég Havard Lorentzent, a hétfői 500 méteres verseny első helyezettjét. Harmadikként a hazai Kim Tae Jun végzett a 36 fős mezőnyben, a magyar Nagy Konrád 21. lett.

Gyorskorcsolya, férfi 1000 méter: 1. Kjeld Nuis (Hollandia) 1:07.95 perc, 2. Havard Lorentzen (Norvégia) 1:07,99, 3. Kim Tae Jun (Koreai Köztársaság) 1:08,22, ..., 21. Nagy Konrád 1:09,92.

• Kettős kanadai siker született a női síakrobaták krossz versenyszámában, a négy évvel ezelőtt ezüstérmes Kelsey Serwa honfitársát, Brittany Phelant, valamint a svájci Fanny Smith-t megelőzve diadalmaskodott.

Síakrobatika, női krossz: 1. Kelsey Serwa (Kanada), 2. Brittany Phelan (Kanada), 3. Fanny Smith (Svájc).

• Az egyenletesen teljesítő svéd válogatott nyerte a férfi biatlonosok 4 x 7,5 km-es váltóját. Románia a 14. helyen zárta a sorozatot, 18 ország indított stafétát.

Sílövészet férfi 4 x 7,5 km-es váltó: 1. Svédország (Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson, Fredrik Lindström) 1:15:16,5 óra (0 lőhiba), 2. Norvégia 55,5 mp hátrány (1), 3. Németország 2:07,1 perc h. (3), …, 14. Románia (Cornel Puchianu, Remus Faur, George Buta, Gheorghe Pop, Marius Ungureanu) 7:34,6 p. h. (2).

• Svájc csapata szerezte meg a bronzérmet a férfi curlingtornán. Az európai gárda a pénteki helyosztón a címvédő és a 2006-os, illetve 2010-es játékokon is győztes Kanada együttesét győzte le 7–5-re. A svájciak 2002 és 2010 után harmadszor végeztek a harmadik helyen. A döntőt, amelyben a svédek és az amerikaiak mérkőznek egymással, szombaton rendezik.

• Extra endben lettek döntősök női curlingben a hazaiak, a vasárnapi finálét a házigazdák Svédország ellen játsszák, míg a harmadik helyért Japán–Nagy-Britannia mérkőzést rendeznek.

Eredmények, curling, nők: • Dél-Korea–Japán 8–7 – extra end • Svédország–Nagy-Britannia 10–5.

• Az orosz válogatott jutott elsőként a fináléba a férfi jégkorongtornáján mivel 3–0-ra legyőzte a cseh együttest. Az Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR) ellenfele meglepetésre Németország lesz.

Eredmények, férfi jégkorong, elődöntő: • OAR–Csehország 3–0 (0–0, 2–0, 1–0) • Németország–Kanada 4–3 (1–0, 3–1, 0–2).

• Pozitív lett a doppingtesztje a pjongcsangi téli olimpián szerepelt orosz bobosnak, Nagyezsda Szergejevának. Az orosz sportági szövetség pénteki bejelentése alapján a versenyző a múlt vasárnap adott mintájával bukott meg. Öt nappal korábban negatív eredményt hozott a rajta elvégzett vizsgálat. Szergejeva 14. lett versenyzőtársával a női kettes bobosok pjongcsangi viadalán.

Ez a második orosz doppingeset Pjongcsangban, csütörtökön a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) megfosztotta bronzérmétől az orosz Alekszandr Kruselnyickijt és Anasztaszija Brizgalovát, akik curling vegyes párosban lettek harmadikok. Kruselnyickij mintájában vasárnap a vérkeringést segítő meldonium nyomaira bukkantak.

Az orosz pozitív teszt azért különösen pikáns, mert az államilag irányított doppingrendszer miatt a NOB korábban felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, kizárta a játékokról, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását, Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR) megjelöléssel. Ez a jelzés szerepel az öltözékükön, aranyérem esetén az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.

Fedőkép: Aranypróba (balról jobbra): Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba – Fotó: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Biztonsági öv nélküli vezetésért ...
Kelemen Hunor: a román EU-elnökség fő ...
Cioloș: el kell kerülni az enklávék ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Visszahelyeznék a Sissi-szobor ...
  • Még nincs vége
  • „Ahogyan élek, az a hazám”
  • Kutyából szalonna
  • Szépen hangzó szavak mellett jó ...