Pénzügyi oktatás iskolásoknak
Vissza

Pénzügyi oktatás iskolásoknak

Tíz kolozsvári elméleti líceum – köztük a János Zsigmond Unitárius Kollégium – is részt vesz abban a kísérleti projektben, amely végső soron a líceumi tanulók pénzügyi oktatását célozza meg. Az első képzésre az érintett tanintézetek vezetőségét hívták meg a Platinia kereskedelmi központba a Román Kereskedelmi Bank (BCR) szakemberei.

Valentin Cuibus Kolozs megyei tanfelügyelő elmondta: a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség (ISJ) jövő ősztől minden Kolozs megyei elméleti líceumra kiterjesztené a képzést. Ugyanakkor felhívta a jelenlevő pedagógusok figyelmét: foglalkozzanak odaadással a projekttel, máskülönben az ötlet leragad a szép kezdeményezés szintjén.

– A XXI. században a pénzügyi alapismeretek olyan alapkészségekhez tartoznak, amelyekre a gyerekeknek és a pedagógusoknak is nagy szüksége van. A képzés gyakorlatinak tűnik. Kíváncsi vagyok, hogyan lehet majd átadni a gyerekeknek ezeket az ismereteket úgy, hogy hasznos legyen – nyilatkozta a Szabadságnak Solymosi Zsolt, a János Zsigmond Unitárius Kollégium aligazgatója.

A fentebbi tanintézet Nevelési Bizottságának vezetője, Szekernyés Réka földrajztanár élesben is megtapasztalja majd, mit jelent a pénzügyi ismertek átadása, hiszen osztályfőnökként két órát kell tartania a képzésen elsajátítottakból.

– A képzésben részt vevő tanintézeteket reprezentativitás szempontjából válogattuk ki. A projekt első részében a pedagógusokat képezzük ki, majd a tudásanyagot az osztályfőnökök adják át a líceumi tanulóknak. Elképzeléseink szerint 5000 líceumi tanuló fogja majd elsajátítani az alapvető pénzügyi ismereteket – közölte a Szabadsággal Amalia Gurzău tanfelügyelőségi szóvivő.

– A tanfolyam során arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a jövedelmek és a költségek között egyensúlyozva, hogyan tudják megvalósítani álmaikat – közölte Nicoleta Deliu, a BCR kommunikációs szakembere, aki szerint nem bankkal kapcsolatos ismereteket adnak át, hanem hasznos, gyakorlati tanácsokat, amelyekre gyermeknek és felnőttnek egyaránt szüksége lehet.

Sorin Cordovan, a BCR képviselője elmondta: a líceumi tanulók pénzügyi nevelését felmérések is indokolják, amelyek azt mutatják, hogy a romániaiak az utolsó helyek egyikét foglalják el a pénzügyi nevelés sikerességét illetően.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - A Szentegyházi ...
A fehér sport hírei: Cincinnati és ...
Ingyenes vizsgálatokat végez a városi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ