Pénzügyi jelentés: miből és hogyan gazdálkodott az RMDSZ 2016-ban?
Vissza

Pénzügyi jelentés: miből és hogyan gazdálkodott az RMDSZ 2016-ban?

„Számunkra fontos, hogy átlátható legyen, mennyi pénzből gazdálkodunk, mire fordítjuk a költségvetési támogatást” – nyilatkozta Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök (képünkön) azt követően, hogy az RMDSZ ma közzétette tavalyi pénzügyi jelentését. Az RMDSZ hírleveléből kiderül: 2016-ban összesen 27 603 323 lejből gazdálkodtak, amiből 22 877 630 lej a román államtól kapott támogatás, tagdíjakból, adományokból 4 360 246 lej gyűlt, 365 447 lej pedig az egyéb bevételből származó összeg.

A kisebbségi alapból elköltött összeg 32,43 százaléka közösségszervező programok finanszírozását jelenti. További 49,42 százalék a szövetség működésére előirányzott összeg, beleértve a Szövetségi Elnöki Hivatalt, Ügyvezető Elnökséget, Szövetségi Képviselők Tanácsát, a Communitas Alapítványt, a Nőszervezetet, a Kulturális Autonómia Tanácsot, a megyei és területi szervezeteket, platformokat. Költségvetésük 1,69 százalékát a Kós Károly Akadémia Alapítvány, 3,32 százalékát a Maszol, 13,12 százalékát pedig az Erdély FM és Erdély TV kapja.

A tájékoztatóban leszögezik, hogy tavaly választási év volt, ezért a költségvetés egy részét a kampányköltségek jelentik: az önkormányzati kampányra 1,81 millió lejt, a parlamentire 1,37 millió lejt költöttek. Ezeket a választási törvény előírásai szerint adományokból, tisztségviselők hozzájárulásából, tagsági díjakból fedezték.

„Mint ismeretes, az RMDSZ a Communitas Alapítványon keresztül minden évben nyílt pályázatot hirdet romániai magyar civil szervezetek számára, programok támogatására. Ez az összeg tavaly 4,68 millió lej volt, 1708 nyertes program valósult meg” – számolt be az ügyvezető elnök.

Porcsalmi kiemelte: a pályázat formájában meghirdetett támogatások mellett évről-évre társadalmi programok, rendezvények, konferenciák finanszírozására is előirányoznak egy keretet, ez tavaly 110 programot jelentett 1 519 483 lej értékben. Ugyanakkor 2016-ban 21 erdélyi magyar országos civil szervezetet részesítettek normatív, működési támogatásban, összesen 545 428 lej értékben.

„Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalától származó bevétel fennmaradt, el nem költött részéből a következő év első három-négy hónap működését és programjait finanszírozzuk, hiszen a támogatások folyósítása március−április hónapban kezdődik, és decemberben zárul” – számolt be.

Az RMDSZ tavaly közölt először összesítést gazdálkodásáról honlapján, miután az Átlátszó Erdély blog peres úton próbálta elérni, hogy a szövetség által alapított Communitas Alapítvány adjon számot a felhasznált közpénzek elköltésérőlKelemen Hunor RMDSZ-elnök egy tavalyi sajtótájékoztatón azt állította: a közérdekű információkhoz való hozzáférést biztosító törvény nem vonatkozik az RMDSZ-re, ugyanakkor megígérte, hogy a szövetség nyilvánosságra hozza honlapján a közpénzek elköltésére vonatkozó valamennyi adatot.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Még nincs hivatalos tájékoztatás Avicii ...
Donald Trump "remek hírként" ...
MOGYE - Potápi: gondolkodni kell azon, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ