Pénteki (bűn)bánat
Vissza

Pénteki (bűn)bánat

Tegnap péntek, ma péntek, holnap péntek… egész november csupa péntek, s mind fekete. Arról nem is beszélve, hány fekete péntekünk van ezeken kívül csak úgy váratlanul, év közben is. Hiába, mégiscsak jobb itt az élet, mint Ámerikában, ahol csak egyetlen, a hálaadás napja utáni fekete péntekre futja.

Itt azonban nem csak egyszer, többször is van, amiért hálát adjunk, csakis ez lehet a magyarázata ennek a sok fekete pénteknek… Például, miután fekete pénteken átlagon felüli árkedvezménnyel megvásároltuk az újabb kütyüt, ami teljes áron is pont ugyanannyiba került két hónappal ezelőtt, máris hálát adhatunk a nagyszerű fogásért, így aztán jöhet az újabb fekete péntek.

Ne értsenek félre: nem kétlem, hogy vannak valódi fekete péntekes leárazások is Romániában, azaz olyan üzletek, online boltok, amelyek ilyenkor tényleg érdembeli kedvezményt adnak termékeikre. Ám az is tény, hogy a fogyasztóvédelemnek az utóbbi napokban végzett ellenőrzései után számos, kategóriájában piacvezető webáruház kapott bírságot helytelen kereskedelmi gyakorlatok, többek között az árak fekete pénteki trükközése miatt. Ez pedig alaposan megingatja bennem a bizalmat ezzel az egész felhajtással kapcsolatosan: a ’blek frájdéj’ mifelénk inkább csak afféle frájer-déj, ami arról szól, hogy „minél jobban verjük át a hülye klienst, s szedjük ki zsebéből a pénzét”.

Mert panasz ide, panasz oda, járvány ide, járvány oda: pénz azért az van (lám, ezért is hálát adhatunk…), az egyik fekete pénteken – állítólag nálunk az volt az igazi – az ország legnagyobb webáruháza a kampány nyitása utáni fél óra alatt 142 millió lejre kapott rendeléseket. Ez 15%-os növekedés tavalyhoz képest, egy-egy vásárló átlagosan 370 lejt költött.

Spóroljon még többet! Takarítson meg 100%-ot: ne vásároljon semmit! – hirdetik a fekete péntek-ellenesek, nekem pedig egy pénteki babona jut erről eszembe: aki pénteken nevet, vasárnap sír…

Persze olyan is van, aki már csütörtökön „sír”: ügyvivő miniszterelnökünk múlt csütörtökön mentette fel az országos fogyasztóvédelmi ügynökség alig bő fél éve kinevezett elnökét. A Hivatalos Közlönyben minden előzetes magyarázat nélkül jelent meg az erről szóló rendelet, s annak hiányában csak találgatni lehet az okokat, illetve sejteni, hogy Ciţut (és még valakiket…) zavarták az ügynökség legutóbbi intézkedései, elmúlt félévbeli ellenőrzései és bírságai, amivel pénzügyi és, főleg, imázsproblémát okozott egyes nagyvállalatoknak, cégeknek – az olyanoknak, amelyek a fogyasztókat becsapják, például félrevezető kedvezményekkel…

Ha ez tényleg így van, és ez áll a menesztés hátterében, akkor az nagyon szomorú. De végre valami, amiért nem kell hálát adnunk. Márpedig ha elmarad a hálaadás, nem jöhet utána fekete péntek, s végre nem esünk megint bűnbe a sok jó „akció” láttán. És nem sírunk majd vasárnap, amikor lekérjük a bankkártyánk egyenlegét.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Prefektus: Kolozsváron a 22,1 ezrelékes ...
Emancipáció húsz lejre
Kovácsházi István vendégszereplésével ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ