Pénteken ismét online nézhetünk Szabó István-filmet
Vissza

Pénteken ismét online nézhetünk Szabó István-filmet

Havonta jelentkező online vetítéssorozatot indított januárban a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara. A Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Filmarchívum és a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa támogatásával megvalósuló magyar filmtörténeti vetítéssorozat minden hónap utolsó péntekén jelentkezik egy-egy online megtekinthető magyar filmmel. A sorozat második szakasza Szabó István életművére koncentrál, június 25-én, pénteken, délután hat órától pedig az 1976-os Budapesti mesék című alkotását láthatják az érdeklődők.

Sokszor hivatkoznak Szabó Istvánra a legismertebb magyar filmrendezőként: ő volt az első magyar rendező, aki Oscar-díjat nyert – 1981-ben Mephisto című filmjével –, emellett több mint 60 nemzetközi elismerésben részesült, négy alkalommal vehetett át díjat Cannes-ban, mozifilmjei mellett pedig készített televíziós filmeket, sőt, még operát is.

A Budapesti mesék világháborút követően játszódó, allegorikus történetében egy otthontalan társaság elhagyott villamoskocsira bukkan. Miután nagy erőfeszítések árán sínre rakják, tolni kezdik a kocsiszín, azaz a vélt (vagy valós) biztonság felé. Sokan csatlakoznak hozzájuk. Lelkesedés és intrika, összeborulás és vádaskodás hullámzásai közepette elevenednek meg a sárga villamos sorsában a magyar főváros háború utáni évtizedei – írják a filmről a szervezők.

A vetítés felvezetőjét – amelyet Hirsch Tibor, az ELTE Filmtudomány Tanszékének docense tart –, valamint a filmet a Magyar filmtörténeti vetítéssorozat a Sapientia EMTE-n nevű Facebook-csoportban közzétett linkeken ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a film megtekintéséhez szükséges webcímet csak a hat órakor kezdődő felvezető előadás lejárta után teszik közzé a csoportban.

(Borítókép: Jelenet a pénteken látható Budapesti mesék című filmből) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megdőlt a napi rekord: közel 35 ezer új ...
Prefektus: Kolozsváron a 22,1 ezrelékes ...
Emancipáció húsz lejre

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ