Patthelyzet a CFR teherszállító részlegénél – tüntetnek a minisztérium előtt
Vissza

Patthelyzet a CFR teherszállító részlegénél – tüntetnek a minisztérium előtt

Több tucat szakszervezeti tag – mozdonyvezető és karbantartó munkás – tüntet csütörtökön a közlekedési minisztérium székháza előtt, a Román Vasúttársaság (CFR) teherszállító részlegének pénzügyi gondjai miatt. „Hol vannak a vasúti beruházások?” – skandálják egyebek közt.

„A CFR teherszállító részlegének több mint 600 millió lejt kellene behajtania különböző állami tulajdonú vállalatoktól, ám úgy tűnik, erre nincs lehetősége” – mondta Iulică Măntescu, a Mozdonyvezetők Szövetségének elnöke.

„Hol vannak a vasúti beruházások?”, „Le a bércsökkentőkkel!” – ilyen és hasonló feliratokat emeltek a magasba a tüntetők.

A szakszervezet egyebek közt azért vonult utcára, mert szerintük a teherszállítás lassan a csőd felé halad, a vasúti rendszer állapota pedig katasztrofális, ami a munkakörülményekre és a bérezésre is hatással van. Követelik, hogy a képviselőház fogadja el a vasúti személyzet jogállását, amely jelenleg „stagnál” az alsóházban.

A CFR teherszállító részlege 835,8 millió lejjel tartozik a vasúti infrastruktúrát kezelő CFR Rt-nek, de különböző ügyfeleknél 650,5 millió lejes kintlévősége is van, ami veszélyes pénzügyi patthelyzetnek számít. Múlt héten a szakszervezet az államfőt kérte, rendezze a két társaság közötti konfliktust.

A vállalatot felszólították az elmaradt számlák kifizetésére, ám a bankszámláit zárolták. Ezzel párhuzamosan jelentős kintlévőségeket is be kellene hajtania olyan ügyfelektől, akik azonban vagy fizetésképtelenek, vagy csődbe mentek, így az ő számláik is zárolva vannak.

A számlák zárolása miatt fennáll a veszélye, hogy a CFR teherszállító részlege az ortodox húsvét előtt képtelen lesz kiutalni 7500 alkalmazottjának a fizetését – mondta a szakszervezet vezetője egy korábbi sajtótájékoztatón.

A tüntetők nemrég nyílt levélben fordultak Klaus Johannis államfőhöz, amelyben jelzik a patthelyzetet, és kérik, hogy az elnök vállaljon közvetítői szerepet a konfliktusban. „Kérjük, az alkotmányban foglalt mediátorszerepének megfelelően lépjen közbe a fennálló konfliktushelyzet megoldásának érdekében, amelyet szerintünk az okozott, hogy az illetékesek rossz döntéseket hoztak a romániai vasúti hálózattal kapcsolatosan” – áll a nyílt levélben.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A kárpátaljai magyar képviselőjelöltek ...
Dăncilă nem bízik Kövesiben
Az első ember 50 éve lépett a Holdra

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ