Patarét: ötnapos „tűzszünet”
Vissza

Patarét: ötnapos „tűzszünet”

Összeült tegnap a Sürgősségi Esetek Megyei Bizottsága, hogy Alin Tişe – a bizottság alelnöke, egyben a Kolozs Megyei Tanács elnöke – kérését megvizsgálja, és eldöntse, szükséges-e vészhelyzetté nyilvánítani a pataréti vízszennyezés és földcsuszamlás ügyét.

A bizottsági ülés előtt Tişe sajtótájékoztatón vázolta álláspontját, elmagyarázva: a Pataréten három hulladéktároló létezik. A régit, amely 1960 óta szolgálja a várost, kilencven százalékban már bezárták; a másik rámpa ideiglenes, ez a városi önkormányzat tulajdona – ezen csaptak fel a lángok szerdán –, a harmadik pedig magántulajdont képez, viszont magukat a tulajdonosokat nem lehet ismerni, mert a birtoklevelek még nem készültek el. A problémák itt kezdődtek, majd terjedtek ki. Erről a szemét egy részét minél hamarabb el kellene költöztetni, hogy csökkenjen a talajra, talajvízre eső nyomás, viszont magánterületen beavatkozni törvénytelen. Ezt a tilalmat feloldaná, ha a Sürgősségi Esetek Megyei Bizottsága kihirdetné a vészhelyzetet.

Tişe szerint egyébként a napokban ide látogató környezetvédelmi miniszter nem volt tisztában a rámpák tulajdonjogi viszonyaival. Másfelől a megoldásra is rávilágított: a rámpán, miután jogszerűvé válik a beavatkozás, egy hónap alatt fordított ozmózisos víztisztító telepet kell üzembe állítani, amelyet tizenegy hónapra, külföldről kell bérelni, mert ilyen az országban nincs. 

Tişe mindezt a bizottság ülésén is elmagyarázta, ám érveléseivel nem ejtette ámulatba a prefektust. Tişe azzal magyarázta a vészhelyzet szükségességét, hogy az jelentősen lerövidít bizonyos procedúrákat, engedélyeztetési folyamatokat, így például az ozmózisos telep áramellátása érdekében sem kell várni heteket az Electrica engedélyére.

Cherecheş szerint viszont a dolgok könnyen megoldhatók, vészhelyzet kihirdetése nélkül, csak a megyei önkormányzat hathatós beavatkozására lenne szükség. „Voltak intézkedések, amiket meg kellett volna hozni, és meg lehetet volna tenni” – mondta, mire Tişe inkompetensnek nevezte, azt tanácsolta neki, hogy tanulmányozza jobban a helyzetet, mert nem tudja, miről beszél.

A prefektus végül azt javasolta, hogy a tanácselnök öt napon belül mutassa be az ügyet érintő hivatalos iratokat, hogy azokat kielemezhessék, és akkor azok alapján majd dönteni lehet a vészhelyzet kihirdetésének szükségességéről. Tişe jövő hét elejére ígérte az iratokat.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amíg él az Istentől kapott lélek, ...
Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és ...
I. liga, 20. forduló: CFR-vereség

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ