Participatív kiállítást nyitott az RMDSZ
Vissza

Participatív kiállítást nyitott az RMDSZ

Kolozsvár magyar kultúrtörténetének száz évét mutatja be az a participatív kiállítás, amelyet a román-magyar párbeszéd jegyében a magyar színház előtti téren nyitott meg az RMDSZ hétfőn. A tárlat a Szövetség 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában című centenáriumi évre tervezett programsorozatának része.

Értékalkotó közössége vagyunk Romániának – erre hívja fel a kolozsváriak figyelmét a háromnyelvű – román, angol és magyar – kiállítás, amely vállalt szándéka felmutatni, mit alkottunk az elmúlt száz évben mi, magyarok, mit tettünk hozzá a kincses város múltjához és jelenéhez.

Ugyanennyire fontos szempont a párbeszéd, beavatni a többségi nemzetet a titokba: abba is, hogy mire vagyunk büszkék, kik azok az emberek, melyek azok az intézményeink, akik és amelyek élhetőbbé és szerethetőbbé tették Kolozsvárt. Ezek a személyek és intézmények, hisszük, a román közösség életére is kihatottak. Kányádi Sándortól Kós Károlyig, a Korunktól a Kolozsvári Állami Magyar Színházig – történeteket mesélünk azoknak, akik tovább írják, de azoknak is, akik nem volt alkalmuk ez idáig megismerni azokat.

A háromnyelvű tárlat bővíthető. Arra kérjük a kolozsváriakat, látogassanak ki a magyar színház előtti térre, és küldjék el bátran az elmúlt száz év kultúrtörténetéhez kapcsolódó alkotásokról (könyvborítók, festmények, rajzok, szobrok, színházi plakátok, arcképek) készült fotóikat a programiroda@rmdsz.ro e-mail címre.  Mutassuk be együtt Kolozsvár élő kultúráját!

A kiállítást – amely a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg – Kelemen Hunor szövetségi elnök, Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója és Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója nyitotta meg.

(Gönczy Tamás felvétele)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az Europol új egységet hoz létre a ...
Újraindult az erkölcsi bizonyítvány ...
Pályázatot hirdetett könyvkiadásra a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ