Parlamenti választások – szavazási lehetőség itthon és külföldön
Vissza

Parlamenti választások – szavazási lehetőség itthon és külföldön

Az ideiglenes lakhelyüknek megfelelő szavazókörzetnél is voksolhatnak a december 6-i parlamenti választáson a polgárok, függetlenül attól, hogy mikor jegyeztették be magukat az adott címre – döntötte el a Központi Választási Iroda (BEC).

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint azok az állampolgárok, akik ilyen helyzetben vannak, akkor is élhetnek szavazati jogukkal, ha az ideiglenes lakhelyről szóló igazolás március 1-je és december 6-a között lejárt.

A BEC által elfogadott határozat értelmében amennyiben a választópolgár azon a településen tartózkodik, ahol az állandó lakhelye van, akkor csak az ennek megfelelő választókörzetben szavazhat. Ha nem szerepel az állandó választási listán, pótlistára vezetik fel a nevét.

Amennyiben a választópolgár azon a településen tartózkodik, ahol ideiglenes lakhelye van, akkor csak abban a választókörzetben szavazhat, amelyhez ideiglenes lakhelye szerint tartozik, függetlenül attól, hogy mikor váltotta ki ideiglenes lakóhelyi igazolását. Ha a választásokat megelőzően nem kérte felvételét az állandó választási listára, pótlistára kerül.

Abban az esetben, amennyiben a választópolgár nem tartózkodik sem azon a településen, ahova az állandó, sem azon, amelyre az ideiglenes lakhelye szól, bármelyik szavazókörzetben leadhatja a voksát azzal a feltétellel, hogy ez vagy abban a megyében legyen, ahol az állandó, vagy abban, amelyben az ideiglenes lakhelye van. A szavazó nevét ez esetben is pótlistára vezetik fel.

Amennyiben a szavazónak egyazon településen van az állandó és az ideiglenes lakhelye, akkor szavazhat akár abban a körzetben, ahová az ideiglenes lakhelyét sorolták be, ez esetben azonban a nevét feljegyzik a pótlistára.

A külföldi lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező román állampolgárok, valamint a külföldi szavazókörzetek választási irodáinak tagjai bármely külföldi szavazóhelyiségnél voksolhatnak személyi igazolványuk és egy, a külföldi lakhelyet igazoló irat felmutatásával akkor is, ha utóbbi érvényessége lejárt a március 1-je és december 6-a közötti időszakban.

A BEC döntése értelmében a külföldi lakóhelyet igazoló okmány eredetijét, annak másolatát vagy elektronikus változatát is elfogadják a külföldi szavazókörzeteknél.

A román külügyminisztérium oldalán elérhető adatok szerint Románia határain kívüli 748 szavazóhelyiség közül hét lesz Magyarországon. Ezek közül kettő-kettő a budapesti nagykövetségen és kulturális intézetben, egy-egy Gyulán és Szegeden a főkonzulátuson, valamint egy Biharkeresztesen. Valamennyi helyszínen december 5-én és 6-án 7 és 21 óra között lehet szavazni.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az RMDSZ újabb államtitkár-, és ...
Oltáselőjegyzéskor előnyt élveznek az ...
Téli bonyó és a perecoltás

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ