Parlamenti választás vasárnap: az erdélyi magyarság jövője a tét
Mindannyiunkon múlik az erős magyar parlamenti képviselet
Mindannyiunkon múlik az erős magyar parlamenti képviselet
Vissza

Parlamenti választás vasárnap: az erdélyi magyarság jövője a tét

Nagy a tétje a romániai magyarság számára a közelgő december 6-i, vasárnapi parlamenti választásnak, hiszen a szavazás eredményének függvényében eldől, hogy milyen összetételű törvényhozás, illetve kormány fogja vezetni az országot az elkövetkező négy évben, mindez pedig a magyar közösség jövőjét is meghatározza. A parlamentbe való bejutáshoz el kell érni az 5 százalékos küszöböt, ezért fontos, hogy a magyarság minél nagyobb számban éljen szavazati jogával, természetesen betartva a megfelelő járványügyi szabályokat. A magyar politikai szervezetek idén közösen indulnak a választáson – az RMDSZ-nek 568 képviselő- és szenátorjelöltje van belföldön, valamint öt jelöltje külföldön. Egyébként összesen 16 párt csaknem 7100 jelöltje és 42 független jelölt pályázik a kétkamarás parlament 312 képviselői, illetve 136 szenátori helyére. A képviselőházba ezen felül 17 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttathat be egy-egy parlamenti képviselőt.

A szeptemberi önkormányzati választások után december 6-án, vasárnap ismét az urnák elé járul az ország lakossága: ez alkalommal a 19 millió román választópolgár a kétkamarás parlament képviselőit és szenátorait választja meg négy évre. Az egy hónapos választási kampány a belföldi voksolás megkezdése előtt 24 órával, azaz december 5-én, szombaton reggel 7 órakor ér véget, attól kezdődően pedig a szavazás végéig kampánycsend lép hatályba. Belföldön december 6-án adhatják le voksukat a választók 7 és 21 óra között, míg a külképviseleteken két napig, azaz december 5-én és 6-án helyi idő szerint 7 és 21 óra között tartanak majd nyitva a szavazóhelyiségek.

A magyar politikai szervezetek idén közösen indulnak a parlamenti választásokon: a bukaresti parlamentben 1990 óta jelen lévő RMDSZ két befutónak tekintett helyet biztosított az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) összeolvadásából létrejött Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltjeinek képviselőházi listáin.

Az RMDSZ az október 22-i határidőig az ország minden megyéjében iktatta parlamenti jelöltlistáit. Eszerint hivatalosan 568 képviselő- és szenátorjelöltje van a szövetségnek belföldön, valamint öt jelöltje külföldön. Az RMDSZ 34 megyében teljes listát, 8 megyében és külföldön részleges listát iktatott. Az elmúlt négy évben az RMDSZ összesen 30, azaz 21 képviselői és 9 szenátori tisztséggel rendelkezett.

Az RMDSZ Kolozs megyei képviselőjelölti listáját Csoma Botond és Talpas Botond vezeti, míg a szenátorjelölti listát László Attila. Vasárnap Csoma Botond második, míg László Attila harmadik parlamenti mandátumáért száll síkra. A legutóbbi választáson Kolozs megyében az RMDSZ-nek egy szenátori és egy képviselői tisztséget sikerült szereznie. Megfelelő választási részvétel mellett esély kínálkozhat arra, hogy Talpas Botond – aki először indul képviselőjelöltként – is parlamenti mandátumhoz jusson. 

Fontos tudnivalók a szavazásról

A vasárnapi parlamenti választásokon Kolozs megyében az RMDSZ listája a szavazólap első helyén fog szerepelni – hívta fel a figyelmet csütörtökön az RMDSZ helyi szervezete. A Kolozs megyei személyazonossági igazolvánnyal rendelkezők bárhol szavazhatnak a megyében, viszont amennyiben a saját településükön tartózkodnak, akkor csak a lakcímük szerinti szavazókörzetben voksolhatnak. A szavazás során mindenki két szavazólapot fog kapni. Egy szavazólapon csak egyszer lehet pecsételni, a négyzeten belül, a szavazat csak így lesz érvényes.

Kolozs megyében is a szavazókörzeteket reggel 7 órakor nyitják meg és este 9 órakor zárják, a várakozási idő csökkentése érdekében érdemes minél korábbi időpontban szavazni. Az RMDSZ Kolozs megyei jelöltjei arra kérik a szavazópolgárokat, hogy tartsák be az óvintézkedéseket, viseljenek maszkot és használjanak kézfertőtlenítőt, így a szavazás biztonságos lesz. Emellett felhívják a figyelmet arra is, hogy aki szeretne mozgóurnát igényelni, hívja a 0740 010 678-as telefonszámot. 

Jó tudni azt is, hogy nem korlátozzák a polgárok választási szabadságát a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések, azaz a vesztegzár alá vont települések lakói is a megfelelő óvintézkedések és szabályok betartása mellett akadálytalanul leadhatják voksukat a választáson. Klaus Iohannis államfő korábban közölte: a szeptemberi önkormányzati választásokon sem fertőződött meg senki azért, mert szavazott. Az esetszámok utólagos növekedése szerinte a járvány második hullámának és az óvintézkedések be nem tartásának tulajdonítható.

Támogassák az összefogás listáját

Az elmúlt hetekben számos hazai és külföldi közéleti személyiség – beleértve az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetőit, a magyar kormány képviselőit, politikusait – a választáson való részvételre buzdította az erdélyi magyarságot, valamint a Románia területén kívül élő, szavazásra jogosult magyarokat. Egyöntetűen arra kérték a magyarokat, hogy december 6-án éljenek szavazati jogukkal, és voksukkal támogassák a magyar összefogás, az RMDSZ listáját, hiszen december 6-án nem más, mint „az erdélyi magyarság jövője a tét”.

A parlamentbe való bejutáshoz szükséges általános küszöb ötszázalékos, vagyis azok a pártok vesznek részt a megyei mandátumelosztásban, amelyek országos szinten megszerzik a voksok legalább öt százalékát. A regionális pártok képviselethez jutását egy alternatív küszöb is segíti, amelynek értelmében azok az öt százalék alatt teljesítő politikai alakulatok is részt vesznek – mindenütt az országban – a mandátumok szavazatarányos elosztásában, amelyek négy megyében megszerzik a voksok legalább 20-20 százalékát.

A szeptember 26-i önkormányzati választásokon az RMDSZ megyei és bukaresti listái az érvényes voksok 4,86 százalékát kapta, míg a magyar pártok megyei és fővárosi jelöltlistái által – az Erdélyi Magyar Szövetséggel együtt – összesített 413 ezer szavazat országos szinten az érvényes voksok 5,27 százalékát tette ki. A legutóbbi népszámláláson Románia állandó lakosságának 6,5 százaléka vallotta magát magyarnak.

Várhatóan a PNL végez az első helyen 

A választásokon a felmérések szerint várhatóan a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végez az első helyen, de szüksége lesz koalíciós partnerre vagy partnerekre ahhoz, hogy kormányozhasson. Ludovic Orban, a PNL elnöke szerint lehetséges partnerként szóba jöhet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), valamint az RMDSZ, teljesen kizárt viszont bármilyen együttműködést a szociáldemokratákkal.

Klaus Iohannis államelnök többször is kijelentette, hogy a PNL-nek az USR és a Dacian Ciolos vezette PLUS alkotta rendszerkritikus USR-PLUS választási szövetséggel kellene kormányoznia, amely a felmérések szerint várhatóan a harmadik legnagyobb parlamenti erő lesz a PNL és a PSD mögött. Minderről azonban végső döntés a választások eredményének függvényében születik.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tőkés László: az RMDSZ nem használta ki ...
Új szakmai egyesületet alapítottak a ...
KÓTA-életműdíjat kapott Szép Gyula

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke
  • VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...