Parlagfűtörvény: irtásra kötelezik a telektulajdonosokat
Bódizs György: hazánkban kevés a gyomnövényre allergiás beteg
Bódizs György: hazánkban kevés a gyomnövényre allergiás beteg
Vissza

Parlagfűtörvény: irtásra kötelezik a telektulajdonosokat

Február elején fogadta el a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely a parlagfű irtását célozza más európai országok gyakorlatához hasonlóan. Az új jogszabály értelmében akár 20 ezer lejes bírsággal is sújthatják azokat, akik nem irtják a súlyos allergiát okozó gyomnövényt, amely az emberi egészségre és a környezetre egyaránt káros hatást gyakorol. A köznyelvben csak parlagfűként, tudományosan Ambrosia artemisiifolia ismert gyomnövényt minden telektulajdonosnak, út- és vasútkezelőnek, vízfolyásokat adminisztráló hatóságnak kötelessége minden évben legkésőbb június 30-ig kaszával, gyökerestül vagy gyomirtó segítségével kiirtani, lehetőleg a növény virágzása előtt. Észak-Amerikából elterjedt invazív, súlyos allergiát okozó gyomról van szó, amely vidékeinken még inkább teret nyerhet. A lakosság eddig nem tulajdonított neki nagyobb figyelmet, de ezután veszélyessége és a frissen megszavazott törvény erre kényszerítheti.
Florica Cherecheş, a PNL képviselője a törvény megszavazását követően elmondta: szükség volt egy ilyen jogszabályra, hiszen Európa legtöbb országában már régóta büntetik a parlagfűirtást hanyagolókat. A képviselő rámutatott a parlagfű egészségügyi és környezetvédelmi hátrányaira: virágzásának időszakában kibocsátott pollenje allergiás tüneteket válthat ki, de a környezetében élő növényekre nézve is veszélyes a jelenléte. 
{Tovább olvasható még 489 szó.}
Romániában különösen Erdély nyugati részén, Arad, Bihar, Temes és Szatmár megyékben gyakori a növény, a gondozatlan közterületeken, utak mentén, építkezés alatt álló telkeken és a parlagon hagyott földeken.  A 140 cm magas, terebélyes, ágas egyéves növény virágpora az arra érzékenyeknél súlyos allergiát okozhat.   A parlagfű pollenje
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újítás és hagyomány a Román Operában
Harminc évig fertőz egy tévé – ...
Még egy sürgősségi ügyelet a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Tanügyminiszter: lehessen megbuktatni ...
  • Még nincs vége
  • Lehullt a vakolat az Első Magyar ...
  • Új vezetősége van az RMDSZ kolozsvári ...
  • Futóverseny