Parkolóhadjárat: zúgolódás a Hajnal negyedben, jön a Pata utca
Vissza

Parkolóhadjárat: zúgolódás a Hajnal negyedben, jön a Pata utca

Kétszázezernél több autónak kell elférnie Kolozsváron, a parkolók kialakítása komoly problémája a városnak és a lakosságnak. Mindenki a lakóhelye közelében bérelne parkolót, de annyi hely egyszerűen nincs a tömbház mellett. A Hajnal negyedben utcára vonultak az elégedetlenkedők a Csillagvizsgáló (Observatorului) utca felszabadítása miatt elköltöztetett közel 70 parkoló okán – rövidesen a Pata utca kerül sorra, ahol 450 parkolót költöztetnek el...

A felszámolt 67 bérletes parkoló helyett a szomszédos Rapsodiei és Jupiter utcákban 69-et létesítettünk – nyilatkozta egy rádióban Dan Tarcea alpolgármester. A Csillagvizsgáló utcát újraaszfaltozták, most megszüntetik a parkolást, hogy minden irányban 2-2 sávon biztosíthassák a gördülékenyebb közlekedést. A Csillagvizsgáló utca a Hajnal negyed fő útvonala, csúcsidőben folyamatos a forgalmi dugó.

Egyirányú lesz a Rapsodiei utca a Csillagvizsgáló és a Lunii utca közötti szakaszán, a Csillagvizsgáló utca irányából, és további forgalmi változások is várhatóak. A városháza pályázatot hirdetne bicikliutak és buszsávok kialakítására a Csillagvizsgáló utcában.

Parkolótlanítás a Pata utcán

Ha több tucatnyi lakos zúgolódását váltotta ki a Hajnal negyedben, aligha lesz fájdalommentes a Pata utcai közlekedés átalakítása: ott ugyanis 450 parkolót fognak áthelyezni. Ilyen sok járműnek nem tudnak helyet biztosítani a tömbházak mögött, ezért csak úgy oldható meg a helyzet, hogy párhuzamosan felszámolják a garázsokat, és helyükön parkolókat alakítanak ki, ami Dan Tarcea alpolgármester szerint 25%-kal több parkolóhelyet jelentene. Mint mondta, hosszú távon hét parkolóházat terveznek a lakótelepen. A Györgyfalvi negyedben egyirányúsítanák a közlekedést az alábbi utcák közrezárta kerületen belül: Pata/Titulescu, Borháncs/Liviu Rebreanu, Albac, Méhes/Septimiu Albini, Györgyfalvi/C-tin Brâncuși – Pata/Titulescu és Tordai út – Agyagdombalatti/Milton Lehrer, Bocskai/Cipariu tér, Györgyfalvi/C-tin Brâncuși, Fagului - Trifoiului - C-tin Nottara - Mikszáth Kálmán - Eftimie Murgu – Tordai út.

Hagyják otthon az autójukat

Ezt válaszolta az alpolgármester arra a kérdésre, hogyan járjanak el azok, akiknek a Csillagvizsgáló utcában van dolguk. Aztán azt magyarázta, hogy a kolozsvári közlekedési változások a közúti forgalmat példásan gördülékennyé tevő európai városok mintájára születnek. Mint mondta, így jártak el Dániában, Koppenhágában is, ahol harminc évre volt szükség a lakosság mentalitásának megváltoztatásához, ám az elöljáró abban bízik, nekünk nem lesz szükségünk ennyi időre, hanem tanulni tudunk mások hibáiból.

A parkolók problémája régóta égető kérdése a városnak. Ennek csak egyik fejezete a belvárosi parkolás, de legalább ugyanolyan nagy gond – vagy még annál is súlyosabb – a lakótelepi parkolás. Helyhiány, átgondolatlan városfejlesztés miatt az egyre növekvő kolozsvári személygépkocsi állomány parkolása csak a garázsok felszámolásával, parkolóházak építésével orvosolható. Kolozsváron 155 ezer jármű van forgalomba íratva, de itt közlekedik további 20 ezer céges vagy más városokban beíratott jármű, és az egyetemisták mintegy 20 ezer autója – írja a Ziar de Cluj. Mindehhez hozzáadódnak az ingázók autói, valamint azok a járművek, amelyek megfelelő kerülőutak hiányában áthaladnak a városon.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltean Csongor: Románia nem tartja ...
Borboly Csabát is megbírságolta a ...
Nézőpontok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ