Párbeszéddel vetnének gátat az oltásellenességnek
Vissza

Párbeszéddel vetnének gátat az oltásellenességnek

A Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) azt javasolta a polgármesteri hivataloknak, hogy szervezzenek megbeszéléseket, amelyeken az oltások előnyeit vázolják fel a szülőknek, mert ily módon talán csökkenne az oltást visszautasító szülők száma. Ha meghívják, ezekre a találkozókra a DSP munkatársai is elmennének. A szakhatóság szerint a Kolozs megyei szülők 17-18 százaléka nem volt hajlandó beoltatni gyermekét, pontosabban csak 2017 júliusában 700 szülő utasította el, hogy 1-4 év közötti gyermekét beoltassák.

Mihai Moisescu-Goia Kolozs megyei DSP-igazgató szerint júliusban a 932 9-11 hónapos gyerek közül csak 563-at oltattak be szüleik. Az egy-négy év közötti 2335 gyermek esetében csak 986-ot oltattak be, a 3393 5-9 év közötti gyerekek közül csak 1398-at.

A DSP már szórólapokat is kiosztott Oltsd be gyermekedet kanyaró ellen címmel, amelyeket gyógyszertárakba, háziorvosi rendelőkbe, polgármesteri hivatalokba juttattak el. Augusztus 3-án 120 orvos vett részt egy DSP által megszervezett megbeszélésen, amelynek fő tárgya az oltás volt. A Kolozs megyei DSP nyilvántartása szerint a gyermekek 64%-át már beoltották, de 17-18 százalékra tehető azon szülőknek az aránya, akik kategorikusan elutasították az oltást.

 – Van olyan szülő, aki minden oltást elutasít, de az ellenkezést főleg a kanyaró elleni   oltás beadásánál észleltük. Az oltásellenesség közel tíz éve ütötte fel a fejét, és azóta egyre nagyobb méreteket ölt. A szülők elutasítása annak tudható be, hogy nem tájékozódnak megfelelő forrásból, és a szakértő véleményéből is egy-egy gondolattal maradnak, amely új kontextusban más jelentést nyer. Sok szülőnek nincs is lehetősége leellenőrizni, amit hall. Azt viszont nem értem meg, hogy a szülők miért nem fordulnak a háziorvoshoz vagy egy fertőző betegségek kezelésében jártas orvoshoz. Az oltás elutasítása nemcsak a közép- hanem a felsőfokú végzettséggel rendelkező        szülőknél is gyakori. Elfogadhatatlannak tartom, hogy nem védik meg a gyermekeiket a    betegségektől, pedig van erre lehetőség. Azt sem tagadom, hogy az oltásnak vannak mellékhatásai is, de ez nagyon ritka – közölte a Kolozs megyei DSP igazgatója, aki már 1999-től az igazgatóság munkatársa, azt megelőzően pedig járványügyi orvos volt, de akkoriban nem volt ilyen erős a szülők oltással szembeni tiltakozása.

Az igazgató szerint főleg a nomád életet folytató roma közösségek tagjai vannak kitéve a betegségnek. Jó példaként Bánffyhunyadot hozta fel, ahol két nap alatt 63 gyermeket oltottak be, akik közül 33-an roma nemzetiségűek voltak. A pataréti romák közel 70 gyermeket oltattak be nemcsak kanyaró, hanem más betegségek ellen is.

Mihai Moisescu-Goia azt is elmesélte, hogy több olyan eset is előfordult, hogy a külföldön élő romániai állampolgár itt elutasította az oltást, de külföl­dön beoltatta gyermekét, és ezt be is tudta iratokkal bizonyítani. Moisescu-Goia szerint sokan rosszul értelmezik a demokráciát, mert úgy vélik, hogy az egyénnek jogában áll saját joga érvényesítése közben megsérteni a közösség jogait. Az orvos szerint a kanyarójárvány is annak tudható be, hogy a beoltott gyermekek száma nagyon alacsony volt, és ők jobban ki vannak téve a megbetegedés veszélyének.  


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Négyéves programot fogadott el a MIÉRT ...
MTA: a székelység a magyar nemzet része
Lendületben a Fehér megyei ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ