Paralimpia 2018: Véget értek az ötkarikás játékok
Vissza

Paralimpia 2018: Véget értek az ötkarikás játékok

A pjongcsangi téli paralimpián 49 ország 570 sportolója vett részt, a vasárnap zárult versenyen három magyar és egy román versenyző vett részt. Az esemény hat sportágat – alpesi sí, sílövészet, kerekesszékes curling, sífutás, hódeszka és szánkós jégkorong – foglalt magába.

A látássérült alpesi síző, Balogh Zsolt a 15. helyen zárt óriás-műlesiklásban, Lőrincz Krisztina pedig 24. lett az ülő sífutók sprintviadalán.

Lőrincz – aki 2016-ban a nyári paralimpián is ott volt, Rióban evezésben indult – az 1,1 kilométeres sprintversenyben nem jutott tovább a selejtezőből, de egyéni csúcsot ért el, s végül egy vetélytársát megelőzve 24. lett.

A férfi óriás-műlesiklás látássérült kategóriájának mezőnyében 18-an indultak, Balogh Zsolt haladását Bocsi Bence segítette vezetőként (guide). A magyar duó mindkét futamot teljesítette, s az időeredményük a 15. helyhez volt elegendő.

Utóbbiak szombaton zártak Dél-Koreában, kiestek a a műlesiklás első futamában, így helyezetlenül zártak.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) beszámolója szerint a jeges, meredek pályán 58 kaput helyeztek el, s a magyarok a táv harmadánál hibáztak: Balogh síléce beleakadt az egyik kapuba, nem kerülte meg azt mindkét lécével, s ez kaputévesztést és kizárást jelentett. Az első futamot a 18 versenyzőpárosból 12-en teljesítették, a magyarokon kívül még öt duó esett ki.

Szabó László, az MPB elnöke azt mondta, a mostani eredmény csalódás, leginkább természetesen a sportolóknak.

„Többet vártak maguktól, és az élet minden területén az a legnagyobb csalódás, ha önmagadnak nem felelsz meg – fogalmazott a sportvezető. – Mindazonáltal eljutottak a világ 18 legjobb látássérült síelő párosa közé, méghozzá a mezőnyben a legnagyobb sérültséggel, hiszen Zsolt 59 százalékos, míg mások 80–90 százalékos együtthatóval versenyeztek. Az időmérő óra minden versenyző az együtthatójával arányosan lassítva halad, Zsolt esetében majdnem fele olyan lassan, mint a valós idő, ezzel kompenzálva az erős látássérültségből fakadó nyilvánvalóan lassabb haladást.”

Romániát Mihăiţă Papară képviselte, aki két versenyszámban indult. A sportoló 11. lett a snowboardcross SB-LL1 versenyben, egy vetélytársát tudta megelőzni. A nyolcaddöntőben Papară a horvát Bruno Bosnjaktól kapott ki. Az olimpikon ezt az eredményt megismételte a banked szlalom SB-LL1 versenyszámban, ahol szintén a 11. helyen végzett. Papară ezúttal két versenyzőnél bizonyult jobbnak.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

3,8 százalékra nőtt az éves infláció
Január elseje után megkezdődik a ...
Bajnokok Ligája: két hely kiadó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ