Paraguayi film nyerte a Transilvania Trófeát az idei TIFF-en
Vissza

Paraguayi film nyerte a Transilvania Trófeát az idei TIFF-en

Paraguayi film nyerte a Transilvania Trófeát, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) szombat esti díjkiosztó gáláján a fődíj mellett több kitüntetést adtak át, és szintén ekkor vették át az idei életműdíjakat a filmszakma kiválóságai.

A nemzetközi filmipar területéről idén Fanny Ardant francia színész-rendezőt tüntették ki életműdíjjal, hazai téren pedig Széles Annát, a Kolozsvári Állami  Magyar Színház örökös tagját részesítették a filmszakmában elért teljesítményéért az elismerésben. Kiválóság díjat is átadtak szombaton este, ebben az évben Dan Nuțut díjazta a TIFF.

Szokás szerint Tudor Giurgiu, a filmfesztivál elnöke vezette a díjátadó gálát, aki már a beveztőjében elmondta: ismét rekordot döntöttek a jegyeladás terén, a tavalyihoz képest ugyanis 5 százalékkal nőtt a látogatottság, minden vetítés telt házakkal zajlott. A részletes statisztikai adatokat későbbre ígérte a fesztiválelnök.

Egyetlen rendkívülinek számító esemény történt csupán a szombat esti, egyébként elég egyhangú és unalmas díjkiosztón: a Román Filmnapok Debüt-díjának átadása előtt a szekció orosz zsűritagja, Alexei Medvedev tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy Oroszországban fogva tartják Oleg Szencov ukrán filmrendezőt, akit politikai perben húsz év szigorított fegyházbüntetésre ítéltek, négy éve orosz börtönben raboskodik. Oleg Szencov 21 nappal ezelőtt éhségsztrájkba kezdett, követelve az ukrán foglyok szabadon bocsátását. Politikai manifesztumában Medvedev – aki Szencov fotóját feltartva lépett színpadra – elmondta: szégyelli, hogy orosz, és elítélte országa attitűdjét. Ugyanakkor kitartást kívánt Oleg Szencovnak, és felhívta a figyelmet az éhségsztrájk okozta életveszélyre.

Alexei Medvedev, kezében Oleg Szencov fényképével. (Fotó: TIFF)

Fanny Ardant életműdíja átvételekor beszélt a színészi létről, amely, mint mondta, átmenet a sötétből a fénybe, a hidegből a melegbe, és a fordított hátból a kinyújtott karokba. – Köszönöm, hogy fényt, meleget, és kinyújtott karokat kaptam Kolozsváron – jegyezte meg.

Először versenyzett paraguayi film a TIFF-en, a Marcello Martinessi rendezte Az örökösök (Las Herederas) című, hat ország – Paraguay, Németország, Brazília, Uruguay, Norvégia, Franciaország – koprodukciójaként megvalósult alkotást tartotta a zsűri érdemesnek a Transilvania Trófeára.

A rendezői díj ezúttal Dániába került, a Téli fivérek című alkotás rendezője, Hlynur Palmason érdemelte ki az elismerést az öttagú zsűri döntése szerint.

A díjazottak listája:

Transilvania-trófea (fődíj) – Marcelo Martinessi: Las herederas (The Heiresses / Az örökösök)

Legjobb rendező – Hlynur Palmason: Téli fivérek (Vinterbrødre / Winter Brothers)

A zsűri különdíja, megosztva – Asghar Yousefinejad: The Home; illetve Anna Kruglova: Scythe Hitting Stone

Legjobb színészi alakítás – Natalia Tena, Oona Chaplin és David Verdaguer az Anchor and Hope (Horgony és remény) című filmben

FIPRESCI-díj – Ruth Mader: Life Guidance (a PC-szekcióból)

Közönségdíj – Gustav Möller: The Guilty (Den skyldige)

Közönségdíj a Román Nap filmjei közül – Daniel Sandu: Un pas în urma serafimilor

Legjobb román nagyjátékfilm – Constantin Popescu: Pororoca

A zsűri különdíja román nagyjátékfilmnek – Adina Pintilie: Nu mă atinge-mă / Touch Me Not

Legjobb román elsőfilm – Ivana Mladenovic: Soldații. Poveste din Ferentari

Legjobb román kisjátékfilm – Bogdan Mureșanu: Cadoul de Crăciun

A zsűri különdíja a legjobb román kisjátékfilmnek – Anghel Damian: Michelangelo, illetve Dorian Boguță: Duminică

Legjobb horror/fantasy-kisjátékfilm az Árnyak szekcióból – Fran Casanova: Hay algo en la oscuridad / Something in the Darkness

(Borítókép: Marcello Martinessi a Transilvania Trófeával. Fotó: TIFF)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - A Szentegyházi ...
A fehér sport hírei: Cincinnati és ...
Ingyenes vizsgálatokat végez a városi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ