Pancsoljunk bátran, csak ne a Főtéren
Vissza

Pancsoljunk bátran, csak ne a Főtéren

Megszoktuk már, hogy Kolozsvár Főterén átsétálva a szökőkútban pancsoló gyermekeket látunk, akik így próbálják meg átvészelni a nyári forróságot, vagy csak egyszerűen jó mókának tűnik számukra lubickolni a kincses város központjában. És bár a hideg víz hűsítőként hathat a nagy melegben, nem biztos, hogy egészséges is, hiszen fennáll a veszélye a különböző bőrbetegségeknek és légúti fertőzéséknek, figyelmeztet Vajas Timea háziorvos.

– A szökőkutak vize zárt rendszerből származik, ami azt jelenti, hogy galambürülék, és apró rovarfajták is belekerülhetnek. Ez olyan, mintha újból és újból megfürödnénk ugyanabban a fürdőkádban, amelyben már több ember illetve állat is megmártózott. A szökőkutak vize a hőségben felmelegszik, így ideális táptalaj a baktériumok elszaporodásához – magyarázta a szakember, aki óvva int a szökőkúti pancsolástól.

Vajas Timea háziorvos szerint legfőképpen bőrbetegségeket, és légúti fertőzéseket kaphatnak el azok, akik a szökőkútban fürdőznek. – A bőrbetegségek közül a gombás fertőzés, a furunkulus, és az ótvar a leggyakoribb, amelyek kórokozói, ha bekerülnek a véráramba, komoly következményekkel járnak. A légúti fertőzések közül a legveszélyesebb a legionella, ami ugyancsak cseppfertőzéssel terjed, és könnyen bekerülhet a vízrendszerbe. A vízpermettel együtt belélegezhetjük, a baktériumok eljutnak a légzsákocskákig, és gyulladást okozhatnak. Hasmenést okozó kórokozókat is gyakran össze lehet szedni, amelyekre főleg a gyerekek nagyon érzékenyek – részletezte a fürdőzés miatt felmerülő kockázatokat a háziorvos.

A galambok ürüléke számos fertőzőbetegséget terjeszt – hívta fel a figyelmet a szakember, aki a cryptococcosist említette elsőként, amelyet a galambok és a seregélyek emésztőrendszerében található gombák okoznak. A betegség gyakran légzőszervi megbetegedéssel kezdődik, majd átterjedhet az idegrendszerre is. A hisztoplazmózis is egyfajta gombás betegség, amely az elszáradt ürüléken elszaporodó gombáknak köszönhetően súlyos légzőszervi megbetegedéshez, esetenként halálhoz vezet. A dermaphytosist ugyancsak a galambok által terjesztett gombás fertőzés, amely a száj környékén lévő bőrfelületet, a légzőszerveket, a beleket, a húgycsövet és a női nemi szervet támadja, és rendszerint viszketést, fájdalmat és nedvedzést okoz.

A vírusos agyhártyagyulladás, ami szintén galambürülék révén terjed, az idegrendszer gyulladásos megbetegedése. Általános tünetei az álmosság, a fejfájás és a láz, eredményezhet bénulást vagy kómát is. A betegség az összes korcsoportot támadja, de különösen veszélyes a hatvan évnél idősebbek számára. A szalmonellafertőzés, az ételmérgezés egy fajtája is a fecskéktől, galamboktól és seregélyektől eredeztethető. A baktérium a madárürülékben található meg, amely elszáradva, por formájában bekerülhet a légzőrendszerbe.

Bármilyen fertőzőbetegségről lenne szó, tanácsos orvoshoz fordulni – javasolja a háziorvos, aki szerint a vírusos vagy gombás fertőzés esetén a kezelés lehet enyhébb, ezzel szemben a bakteriális fertőzés antibiotikumos terápiát igényel, sőt, például szalmonella esetén, kórházi beutalás is javallott.

A szakember mindenképpen óvva int a szökőkutakban való pancsolástól és a galambetetést sem tartja jó ötletnek az általuk terjesztett betegségek miatt. Ha mégis megtesszük, akkor minden egyes érintkezés után javasolt kezet és arcot mosni.

Kolozsvár szökőkútjai zárt rendszerű vízköpők, a felhasznált vizet klórral és algaölő-szerrel kezelik – tudtuk meg a városháza illetékeseitől, akik szerint eddig nem érkezett panasz a víz minőségére vonatkozóan, és ennek betudható megbetegedésre sem volt példa. Az elpárolgott vizet időnként ugyancsak kezelt vízzel pótolják, így küszöbölik ki a megbetegedés veszélyét, viszont ezzel együtt sem ajánlják a szökőkutakban való pancsolást.

Borítókép: Rohonyi D. Iván

 


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Harminc százalékkal esett vissza a ...
Forma–1, Magyar Nagydíj: ...
Hol vagy ember?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ