Oxigénpalackok is robbanhattak a tűz kitörését követően a Matei Balş intézetben
Vissza

Oxigénpalackok is robbanhattak a tűz kitörését követően a Matei Balş intézetben

Lehetséges, hogy két oxigénpalack is berobbant a tűz kitörését követően a Matei Balş intézetben, jelentette ki péntek este Alexandru Anghel, a bukaresti törvényszék ügyészségének ügyésze. Szombaton elvégzik a holttestek boncolását a törvényszéki orvostani intézetben (INML).

Az ügyész és Marian Mihoci rendőrbiztos, a fővárosi rendőrség kriminalisztikai osztályának vezetője péntek este adatokat közölt az ügyben elindított kivizsgálással kapcsolatban. 'Úgy tűnik, lehetséges, hogy két oxigénpalack is berobbant a tűz kitörését követően. Ezt még tisztázni kell' - számolt be az ügyész. Alexandru Anghel szerint több napig fog tartani a helyszíni vizsgálat, szombaton pedig elvégzik a holttestek boncolását a törvényszéki orvostani intézetben (INML) – írja az Agerpres hírügynökség.

A helyszíni vizsgálatokon részt vesznek a petrozsényi bányabiztonsági intézet (INSEMEX) szakemberei is, mutatott rá az ügyész, hozzátéve, hogy a helyszínelők lefoglaltak egy sor dokumentumot, illetve a biztonsági kamerák felvételeit, és elemezni fogják ezeket. Leszögezte azonban, hogy sem a kórtermekben, sem a kórházfolyosókon nem voltak kamerák.

Arra, a médiában megjelent információra vonatkozóan, amely szerint a kórteremben, ahol a tűz kiütött, volt egy légbefúvásos fűtőberendezés, amelyet az egyik páciens rokona bevitt, az ügyész elmondta, hogy ezt szombaton fogják tisztázni az INSEMEX szakembereivel együtt a helyszíni vizsgálat keretében. Az ügyész azt sem tudta megerősíteni, hogy az épületszárny, ahol a tűzeset történt, rendelkezett tűzvédelmi engedéllyel. Rámutatott, ez a kórházban lefoglalt iratok áttanulmányozása után derül majd ki számára.
Péntek este több tucatnyi ember tüntetett a fővárosi Matei Balş intézet előtt, jelen volt Eugen Iancu is, a Colectiv GTG 3010 Egyesület elnöke is, aki az AGERPRES hírügynökségnek elmondta, a Matei Balş intézetben történt tragédia 'a tehetetlenség érzésével töltötte el'. A tüntetők többek között azt skandálták, hogy 'Mondjatok le!' és 'Szégyelljétek magatokat!'. Több fiatal tüntető a kórházzal szembeni épület falára felaggatott egy nagy méretű molinót a következő felirattal: 'Egy soha véget nem érő történet/ Ez a nyomorult rendszer megöl minket / Öregeket, fiatalokat és gyerekeket'. Az emberek gyertyákat gyújtottak a kórház épülete előtt.

A Matei Balş intézetben péntek reggel 5 órakor ütött ki a tűz, öt személy meghalt.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ