Oviolimpia: pontos, fürge, vidám csapatok seregszemléje
Vissza

Oviolimpia: pontos, fürge, vidám csapatok seregszemléje

Zsibongó, színes pólós gyerektömeg fogad a Clujana (volt Dermata) strand sporttermének előterében: mindenki izgatottan várja a Csemete Református Óvoda által szervezett 3. oviolimpia eredményhirdetését. Arra a kérésre, hogy emelje fel a kezét az, aki szerint nem voltak nehezek a feladatok, az apró kezek mindegyike a magasba lendül, s még mindig tele energiával tapsolják meg verseny- és csapattársaikat. Lészai Emőke óvónőtől, az oviolimpia szervezőjétől megtudtuk: a mozgás és egészséges életmód mindig is fontos szerepet játszott az óvodai tevékenységeikben, és az olimpia megszervezésekor ezt szerették volna kiterjeszteni a többi óvodára is.

– A gyerekeink az óvodában amúgyis bekapcsolódnak a Határtalan nevelés lehetőségei, ezek intézményes formái elnevezésű uniós projekt tevékenységeibe, amelynek keretében a mozgás, az egészséges életmód fontosságát hangsúlyozzuk. Arra gondoltunk, hogy tágítsuk a Mozogni jó projekt résztvevőinek körét, ezért meghívtuk a kolozsvári, Kolozs megyei óvodákat is – mesélt az olimpia ötletének megszületéséről, amelynek évek óta töretlen a sikere. – Idén 12 óvoda vett részt az oviolimpián, többnyire kolozsvári óvodák, de szamosújvári óvodások is érkeztek – mesélte az idei résztvevőkről.

Az idei rendezvény újdonsága, hogy a helyi önkormányzat is támogatásra érdemesnek találta a kicsik olimpiáját. Az uniós projekt részeként beindult program jó gyakorlatként beépült az óvodánk tevékenységébe, és a városháza  fedezte az idei oklevelek, kupák, érmek költségeit. 

– Általában olyan dolgot kérünk az óvodásoktól, amit már gyakorolnak az óvodában: szaladjanak, karikából karikába ugráljanak, karikával együtt szaladjanak, akadályt kerüljenek ki, kússzanak-másszanak, babzsákot dobjanak. A verseny lényege nem az, hogy kiválasszuk a győztes csapatot, hanem az, hogy csapatként működjön együtt az óvodai csoport, és elvégezze a feladatot, amivel kiérdemli a legügyesebb, legpontosabb, vagy éppen a legvidámabb csapatnak járó elismerést – mutatott rá. – A kicsiknek nagyon fontos, hogy jó élménnyel távozzanak. És úgy gondolom, hogy jó hangulatú verseny volt az idei. Nagyon nehéz kisgyerekeket két órán keresztül egy helyben tartani, mert míg három csapat versenyzik, addig a többiek nézőközönségként figyelik őket. De azt láttam, hogy végig élvezték, szurkoltak egymásnak – értékelte az idei olimpiát az óvónő.

Ezzel nem ér véget a Csemete óvoda eheti rendezvényeinek sora, hiszen holnap újabb, egészséges életmódra ösztönző rendezvény kezdődik. – Óvodánkban integrált játszóház is működik és az oviolimpia sikerén felbuzdulva eldöntöttük, hogy felkeressük az összes olyan kolozsvári magyar csoportot, amely sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozik, és az oviolimpia mintájára nekik megszervezzük a paralimpiát. Az idei paralimpián hat csapat méri össze az erejét különböző játékos feladatokban. Érkeznek csapatok a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájából, a Báthory István Elméleti Líceumból, és különböző, sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó egyesületektől – árulta el a holnapi rendezvényről a szervező. 


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Együttérző helyeslés – ...
Elsőfilmes rendező alkotása nyerte a ...
Hol a legmagasabb a fertőzési arány ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ