Ötven év telt el a szamosújvári foci legnagyobb sikerétől
Vissza

Ötven év telt el a szamosújvári foci legnagyobb sikerétől

Május 27-én ünneplik a szamosújváriak a helyi labdarúgás legnagyobb teljesítményének 50. évfordulóját.

ERKEDI CSABA

1970-ben a megyénket sújtotta árvíz idején az akkor harmadosztályban szereplő Szamosújvári FIK (CIL) labdarúgócsapata a Román Kupa tizenhatoddöntőjében a kolozsvári sétatéri stadionban 4–3 (3–1) arányban győzött az élvonalbeli Bukaresti Rapid együttesével szemben. Eredetileg a mérkőzést Szamosújvárott rendezték volna, de az árvíz miatt a Kis-Szamos menti pálya víz alatt volt, a két kapunak alig a teteje látszott ki. Ilyen körülmények közepette a Marian Suciu edzette FIK játékoskerete a Petru Maior-középiskola udvarán készült a vasutasok elleni találkozóra. Néhány napig ott is voltak edzőtáborban a bentlakás egyik sarkában.

Miközben a híres Rapid legénysége Bukarest egyik előkelő szállodájában volt elszállásolva, addig az alacsonyabb osztályú alakulat tagjai a diákok menzáján étkeztek. A giuleşti-i csapat egy nappal a kolozsvári összecsapás előtt érkezett a kincses városba, a szamosújváriak pedig két órával korábban egyenesen hazulról jelentek meg a helyszínen. A fővárosiaknak nélkülözniük kellett néhány alapembert, mint például Rică Răducanu híres  mókamester kapust, Dan Coe és Nicolae Lupescu hátvédeket, valamint Sandu Neagu csatárt, akik a román válogatottal éppen Mexikóban tartózkodtak a világbajnokságon. De azért ott volt a pályán Bebe Năsturescu és Teo Codreanu volt válogatottak, a kapuban pedig Rică Răducanu tartalékja, Adrian Rămureanu védett. Nagy meglepetésre, felborítva a papírformát, a szamosújváriak nyertek, lelkesedésből és odaadásból jelesre vizsgázott az örmény kisváros együttese, amely mindvégig élvezte a több mint ötezer néző (amelynek közel fele szamosújvári volt) buzdítását.

Már az első játékrészben nyilvánvaló volt a „hazaiak” fölénye, akik 3–1-re vezettek Mişu Sălăjan 2 és Eugen Florin góljaival, miközben a Rapidtól a Kolozsvári CFR-nél is megfordult Mazurakis volt eredményes. Térfélcsere után a vendégek szépítettek Teo Codreanu révén, majd Ion Dinu 11-esével kiegyenlítettek.

Az alacsonyabb osztályúak azonban nem hagyták magukat, és egyre többet rohamoztak. Fáradozásuknak megvolt az eredménye, befejezés előtt néhány perccel az örmény származású Osztián Elemér a jobbszélen meglógott, és óriási gólt rúgott, beállítva a 4–3-as végeredményt, ami a FIK továbbjutását jelentette a Román Kupa nyolcaddöntőjébe. A szurkolósereg egy része bevonult a játéktérre, és közösen ünnepelték a bravúrt kedvenceikkel. Velük örvendtek a kolozsvári nézők is (köztük találtuk a hivatalos lelátón Barkó György színművészt is), akik vastapssal jutalmazták a szamosújvári labdarúgókat.

A FIK játékosait, edzőit és a klub vezetőit otthon a helyi fúvószenekar fogadta, a központban igazi ünnep volt.

Végül megemlítjük a sikerkovácsokat: Botis Gerő és Duha József (aki később a Bukaresti Dinamóhoz szerződött) – kapusok, Grigorean, Mureşan, Harmat, Coste, Ioan Butuza, Osztián Elemér, Szoboszlai Mici, Căpâlnaş, Ene, Enghi Mihály, Gavril Butuza, Florian és Sălăjan – mezőnyjátékosok. Feltétlenül ki kell emelnünk Marian Suciu edző érdemeit, akinek irányításával a FIK kiváló eredményeket ért el a harmadosztályú bajnokságban is.

A Román Kupa következő fordulójában is megállta helyét a FIK, a nyolcaddöntő keretében semleges pályán, Aranyosgyéresen szoros küzdelemben maradt alul 2–1 arányban az ugyancsak az A-divízióban szereplő Petrozsényi Zsil együttesével szemben. A bányászok a győztes gólt a hosszabbítás utolsó, 120. percében Ion Constantin révén szerezték.

Borítókép: Korabeli fotó a diadalmas csapatról – FOTÓ: GHERLAINFO.RO


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Filmtettfeszt: díjátadó kézfogás és ...
Szexedukáció, utcai okoskönyvtár, ...
Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ