Otthonából is bejárhatja Mátyás király díszkönyvtárát
Vissza

Otthonából is bejárhatja Mátyás király díszkönyvtárát

Kódexekbe lapozhat és bebarangolhatja a Corvina Könyvtár budai műhelye című kiállítás termeit a virtuális térben, a www.exhibitioncorvina2018.oszk.hu webcímen. Az Országos Széchényi Könyvtár elérhetővé tette 2018/2019-es monumentális kiállításának 3D-s online változatát, amely otthonába viszi el e világhírű dokumentumokat és rekonstruálja az eredeti kiállítás élményét.

A középkori kódexek, pénzérmék, valamint a Mátyás-trónkárpit mellett megtekinthetők a kiállításon levetített kisfilmek és a kurátor mozgóképes összefoglalója is a tárlat első termében, olvasható az intézmény közleményében. A virtuális kiállítás szerkesztője Zsupán Edina, az eredeti kiállítás kurátora, a 3D-változat pedig Takács István virtuális túrakészítő munkája.

A nemzeti könyvtár Mátyás király örökségének egyik legjelentősebb őrzője. 2018 őszén számos pompás corvina és díszkódex érkezett az Országos Széchényi Könyvtár időszaki kiállítására magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson és Rómán keresztül egészen Bécsig. A kéziratok közül több értékes és művelődéstörténetünk szempontjából kiemelkedően fontos darab első alkalommal volt látható Magyarországon. A nagyszabású tárlat egyik különlegessége volt, hogy a Magyarországon őrzött 53 corvina csaknem hiánytalanul találkozott, s a külföldről érkezett kötetek közül több a középkor óta először tért vissza az országba.

„Mátyás király hatalmát, erejét, fényes udvarát az utókor évszázadok távlatából is csodálja. Mesés gazdagsága lehetővé tette, hogy a korszak legmodernebb kultúráját, stílusát, az itáliai reneszánsz vívmányait meghonosítsa Budán. Tudósokat, művészeket támogatott, pompás építkezéseket folytatott, és mindemellett létrehozta a korszak egyik legjelentősebb reneszánsz uralkodói könyvtárát, a Bibliotheca Corvinát”, áll a kozleményben.

A Corvina Könyvtár Mátyás király itáliai mintára megalkotott könyvtára volt, amely megközelítőleg 2000 kötetet tartalmazott. A legkorábbi reneszánsz uralkodói bibliotéka volt Európában Itálián kívül. Kevésbé köztudott, hogy a míves itáliai kódexek megrendelése mellett a magyar királyi udvarban is készültek hasonlóan értékes, díszes kéziratok. A kiállítás a Budán készült corvinákat mutatta be eddig soha nem látott részletességgel, számos eddig ismeretlen kutatási eredményt láthatóvá téve, ami új alapokra helyezte a Corvina könyvtárral kapcsolatos ismereteinket.

A tárlat hátterét adó kutatómunka tárta fel, hogy az uralkodói könyvtár létrehozására Bécs (1485) és Bécsújhely (1487) elfoglalását követően, Mátyás uralkodásának legutolsó éveiben került csupán sor.

A virtuális kiállítás „megnyitása” alkalmából született kötet – „Az ország díszére”: A Corvina könyvtár budai műhelye – bemutatja a kiállítás valamennyi eredményét, új, részletes leírásokat közöl a kódexekről, és alapvetően rajzolja át a Corvina könyvtárról alkotott, eddig ismert képet.

A „barbangolás” alatt megcsodálható, díjazott installáció nem pusztán „illusztrálta” az egykori gyűjtemény ragyogását és pompáját, hanem a tudományos koncepciót vizuálisan felerősítve egy könyvtár születését mutatta be képi és szimbolikus eszközökkel a pergamenlaptól kezdve egészen a teljes pompájukban megmutatkozó luxuskódexekig. A főlépcsőház fölé boruló hatalmas csillagkép, különleges formájú és színű látványelemek, mozgóképek, kisfilmek jelenítették meg Mátyás könyvtárának izgalmas, titokzatos világát.

A virtuális kiállítás elkészültével egy időben az A'Design Award nemzetközi szervezet Belsőépítészet és Kiállítás kategóriában bronzminősítéssel díjazta a 2018/2019 fordulóján megrendezett kiállítást, amelyet Gazdag Mária belsőépítész tervezett.

(Fotó: Tóth Máté)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...
Miniszterelnök: napi 115 ezer személyt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ