Ötszáz amerikai ugrik Aranyoslónára
Végéhez közeledik a sosem volt méretű országos hadgyakorlat
Végéhez közeledik a sosem volt méretű országos hadgyakorlat
Vissza

Ötszáz amerikai ugrik Aranyoslónára

Az aranyoslónai 71-es légitámaszponton péntek délelőtt 9 darab Hercules C130-as szállítórepülőből ejtőernyővel ért földet az a katonai felszerelés, amely része a Saber Guardian 2017 soknemzetiségű hadgyakorlatnak.

Ilyen méretű applikáció eddig sosem volt az országban: huszonkét NATO-tagállam több mint 25 ezer katonája vesz benne részt. A magyarországi Pápa városi támaszpontról felszállt gépek nehézfegyverzetet és Humvee járműveket juttattak 3,30 perc alatt a mezei talajra.  Anthony Clas amerikai őrnagy azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az akció célja bebizonyítani, mennyire mozgékonyan tudnak logisztikailag kulcsfontosságú elemeket európai területen román NATO-szövetségesekkel célba juttatni. Szerinte a hadgyakorlat sikeres volt.

Péntekről szombatra virradó éjjel Aranyoslóna térségében ötszáz amerikai katona ejtőernyős ugrást hajt végre, amit öt órakor támadási gyakorlat követ egy elképzelt forgatókönyvű hadművelet keretében.  Román részről nyolcszáz katona és technikus a légierőtől, százötvenen pedig a páncélozott kétéltű járművektől és az amerikai gyártmányú Gepard légelhárító tüzérségtől vesz részt.

A július 18-23. közötti hadgyakorlat román, magyar és bolgár területen zajlott le.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Megragadni a fejsze nyelét, fát vágni, ...
Folytatódnak a zárlatok a koronavírus ...
Elhunyt Richly Zsolt, A kockásfülű nyúl ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A Híd-utcai kaputorony újabb részlete ...
  • RMDSZ 30 – ünnepi rendezvény ...
  • Nincs harag
  • Kislányművész és gyerekkönyvek: ne ...
  • Nemcsak a csillogás