Ötös skálán kettes erősségűnek számít a călărași-i tornádó
ANM: meneküljön, ha jön a forgószél!
ANM: meneküljön, ha jön a forgószél!
Vissza

Ötös skálán kettes erősségűnek számít a călărași-i tornádó

Tornádók kialakulása esetében a legésszerűbb és hatékonyabb megoldás az, hogy meneküljünk az útjukból – nyilatkozta az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) igazgatója, Florinela Georgescu, a Călăraşi megyében kedden pusztító forgószél esetére utalva. Raed Arafat, a Sürgősségi Esetek Országos Felügyelőségének (DSU) vezetője csütörtökön bejelentette, hogy a Ro-Alert rendszer a jövőben viharokra, vagy egyéb meteorológiai jelenségekre vonatkozóan is jelzéseket közvetít majd, amelyek vörös kódos kockázattá alakulhatnak.

A tájékoztatások szerint a kedden képződött tornádó erőssége 2-s fokozatú volt (5-ös skálán), a szél sebessége 100–200 kilométer/h között változott.

Az ANM vezetője a Realitatea Tv egyik műsorának nyilatkozva elmondta: a meteorológiai szolgálat megtette kötelességét, az időjárási viszonyok fokozatos romlását jelző, hat figyelmeztetést adott ki, hármat sárga, további hármat narancssárga kóddal, s utóbbiak egyikében jelezték azt is, hogy a Călăraşi megyei Drăgălina helyiségben „erős vihar képződhet”. Florinela Georgescu elmondta: a szakemberek a tornádók egyre gyakoribb kialakulását a globális felmelegedés fokozódásával magyarázzák, és nagy valószínűséggel a közeljövőben is szembesülünk még hasonló meteorológiai jelenségekkel.

A lakosság figyelmeztetésére szánt, Ro-Alert rendszer kapcsán a napokban  kritikák is elhangzottak, jelesül, hogy miért nem jelzett a közelgő tornádóra figyelmeztetve. Raed Arafat ezekre válaszként közölte: a Ro-Alert nem rádiólokátorként működik, nem tudja önállóan beazonosítani a veszélyes időjárási jelenségeket, s a meteorológusok feladata az előrejelzések értelmezése, a kockázatos jelenségeket illető figyelmeztetések kibocsátása. A Ro-Alert a lakosság értesítésére szánt rendszer, amely egy diszpécserszolgálathoz kötődik, és kiválasztható az érintett terület, amelyen az emberek a vészjelzést megkaphatják telefonjaikon (a jelzést csak a működő telefonok érzékelik – szerk. megj.) – magyarázta a DSU vezetője.

Mindamellett, csütörtökön Arafat bejelentette, hogy egyeztetett az ANM, és a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) megbízottaival, és május 6-ig a Ro-Alert vészjelző rendszert úgy módosítják, hogy az a szélsőséges meteorológiai jelenségekre is figyelmeztet, amelyek potenciálisan vörös kódossá válhatnak. Az IGSU és a Meteorológiai Szolgálat között pedig egy külön „forró drót” létesül a hatékonyabb kommunikáció érdekében.

A hírügynökségek által idézett klimatológusok szerint, a tornádók kialakulását nem lehet egyértelműen előre jelezni, mindössze a létrejöttüknek kedvező körülményeket azonosítani. Azt is elismerték ugyanakkor, hogy kedden a jelek utaltak a forgószék kialakulásának lehetőségére.

A keddi tornádó egy 12 tonnás járművet emelt meg, és a sofőr beszámolója szerint körülbelül félszáz méteren keresztül görgette oldalra fordítva, baloldali kerekein a mezőn keresztül. A forgószél 10-15 háztartást is károsított, közülük egyet súlyosabban. A munkaügyi minisztérium szerdán bejelentette, kormányhatározatot kezdeményeznek, hogy egy bizonyos összeggel támogassák az érintetteket.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ - Mérnöki központot ...
Újabb rekordot döntött a fertőzések ...
Elke Erb kapta a Büchner-díjat

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ