Ötödik fejezete íródik az Untold-mesének Kolozsváron
Megnyíltak tegnap az ország legnagyobb zenei fesztiváljának kapui
Megnyíltak tegnap az ország legnagyobb zenei fesztiváljának kapui
Vissza

Ötödik fejezete íródik az Untold-mesének Kolozsváron

Tegnap délután megnyitotta kapuit Románia legnagyobb, Európának pedig egyik legnagyobb zenei fesztiválja, az augusztus 1–4. között zajló Untold, amely immár ötödik kiadásához érkezett. Az Untold a kezdetektől a story-telling, a történetmesélésre épített, a mese, a mágia, a fantasztikum világából ihletődött látványelemekkel, installációkkal ragadta meg a területére belépőket; ez idén sincs másként, a fesztivál az „éjszaka és a mágia világához kötődő”, el nem mondott történetet folytatja, és különféle építmények, látványelemek, audiovizuális installációk fogadják az érkezőket. Tavaly mintegy 300 ezer ember lépte át a négy nap alatt a kapukat, idén 350 ezer résztvevőre számítanak, akik a szervezők tájékoztatása szerint, több mint száz országból érkeznek Kolozsvárra. A leginkább várt programpontok közé tartozik Robbie Williams fellépése, de egyedi előadásokat ígér például az Untold himnuszát szerző Armin van Buuren és David Guetta is.

Az 5. Untold fesztivál kapui mögött „egy színes, változatos, mágiával teli világ várja a rajongókat, s olyan élményeket élhetnek majd meg, amelyek felülmúlják várakozásaikat” – hangsúlyozták közleményükben a szervezők.

Az Untold-rajongók nem maradtak el; kapunyitáskor mi is ott voltunk, s láthattuk, hogy tegnap már kora délután tömött sorokban vártak a becsekkolásra a sétatéri bejáratoknál a fiatalok. A kapukon belül aztán feltárul az Untold világa, egymást érik a legmeghökkentőbb módokon kialakított kis sarkok, fesztiválhelyszínek.

Az Untold brandje a mágia, a mese világából építkezik, s az elvonatkoztatásra, a lenyűgözésre szánt látványelemek megtervezésében jól felhasználták a természeti környezet adottságait is, a fák lombozatát nem mindennapi színekkel világították meg, s hangulatosan bújtatták meg köztük a kis építményeket, házikókat, pavilonokat, tornyocskaszerű építményeket. A fesztiválterület beépítéséhez, megjelenítési módjának kidolgozásához egyénként több tucatnyi designer és építész járult hozzá.

A fesztivált támogató nagy cégek közül némelyik valósággal futurisztikus installációkat helyezett ki, köztük kaleidoszkóp-szerűen forgó, stroboszkópos megvilágítást adó szerkezeteket is. A kis beépített terek többnyire tematikusan megtervezettek, jövőbe is tekintenek, de múltat is idéznek: meglepetésünkre, a 70-es, 80-as évek berendezésével, régi tévé- és rádiókészülékeivel felszerelt nappalit, sőt konyharészt is kialakítottak, a fotelekben hátra lehet dőlni, el lehet olvasni a 30 évvel ezelőtti folyóiratot, közben Turbó rágót lehet rágni, olasz retró slágereket hallgatni…

Sajátos helyszín az Untoldon az úgynevezett Candyland, a Cukorország is, óriáskerékkel, klasszikus angol körhintával, édességbolttal, de van hagyományos, máramarosi jellegű kapu és házikó is, ahol szalonnával, túróval, pálinkával kínálnak, fazekasműhelyt is felállítanak, és aki szeretne, beöltözhet hagyományos máramarosi viseletbe is. Van divatsarok is a fesztiválon, ahol szakértői tanácsokkal látják el az embert a fesztiváldivatot illetően, sőt apróbb kellékekkel át is alakítják öltözékét. Külön standja van a Kolozs megyei Tanácsnak és néhány, fennhatósága alá tartozó intézménynek is: a gyerekeknek a Puck-bábszínház például több előadással kedveskedik, a Salvamont-Salvaspeo hegyimentőcsapat kötélmászási, kapaszkodási technikákra tanít, a néprajzi múzeum munkatársaival babákat lehet készíteni. Az Earth Spirits elnevezésű (a Föld szellemei) helyszínen festegetni, kreatívan alkotni lehet, jógázni, a függőágyakban s babzsákokon pedig egyszerűen csak pihenni, a színes kavalkádot figyelni…

A fesztivál partnerei idén kiemelt fontosságú témaként kezelik a szelektív hulladékgyűjtést, az újrahasznosítást. Egyik nagy cég például azzal hívná fel a fesztiválozók figyelmét mindezekre, hogy egy hatalmas robotkezet működtet, amely zsonglőrözik az alumínium- és műanyaghulladékkal, mielőtt bedobná őket a kukába. Egyébként a fesztivál több partnercége különböző bónuszokkal jutalmazza azokat, akik a megfelelő konténerekbe, kukákba dobják a műanyag palackokat, alumíniumdobozokat.

Az elmúlt években több magánszemély és szervezet kifogásolta azt, hogy az Untoldot a városban, lakott területek szomszédságában szervezik meg; a kifogások között a zaj-, a környezetszennyezés, s a Sétatér egy részének lezárása mellett hangsúlyos érvként szerepelt az is, hogy a Mócok útján fekvő gyerekkórházban is zavaróan hallatszik a fesztivál területéről kiáramló zene.

Valószínűleg ezzel függ össze, hogy a szervezők idén 16 légkondicionáló berendezést ajánlottak fel a gyerekkórháznak, illetve 25 továbbit szerelnek majd fel a város több gyerekklinikájában; a befektetés összértéke 30 ezer euró. Továbbá, idén a résztvevőknek lehetőségük van arra, hogy az Untold lejártával a gyerekkórház korszerűsítési munkálatainak támogatására adományozzák a mikroprocesszoros karkötőiken maradt összegeket, a fesztivál területén levő kreditpontoknál.

Az Untold négy napja alatt körülbelül 200 előadó lép fel, a Kolozsvár Arénában Európa egyik legnagyobb koncertszínpadát állították fel, amely 90 méter széles s több mint 1500 négyzetméternyi LED-fallal rendelkezik. A fesztiválon külön élménynek bizonyul majd a 12 külföldi színháztársulat tagjainak, tüzes installációkkal dolgozó mutatványosoknak, akrobatáknak a felvonulását, produkcióit is megtekinteni.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírusos Kolozs megye prefektusa ...
Figyelmeztetés: 12 kilométeres ...
Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ