Ötezer lejre bírságolták Sepsiszentgyörgy polgármesterét
Vissza

Ötezer lejre bírságolták Sepsiszentgyörgy polgármesterét

Ötezer lejes bírságot kapott Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a Kovászna megyei prefektúrától, mivel kijelentette, hogy a március 15. alkalmából kihelyezett nemzeti lobogókat nem távolítja el.

A kormánymegbízotti hivatal közleménye szerint más államok zászlóit csak a román zászlóval együtt és csakis hivatalos látogatások és ünnepségek alkalmával lehet kihelyezni a középületekre és a köztereken.

Kedden a közösségi médiában többen jelezték, hogy a sepsiszentgyörgyi hatóságok függőlegesen, az olasz zászlóra emlékeztető módon kihelyezett piros-fehér-zöld lobogókkal díszítették ki a városközpontot március 15-re készülve.

A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal sajtóközleményben azzal védekezett, hogy nem zászlókat, hanem nemzeti színű szalagokat helyezett ki. Ugyanakkor Szekeres Attila heraldikai szakértőre, a Román Akadémia tagjára hivatkozva azt közölték, hogy a színek sorrendje helyes, lévén, hogy nem lobogóról, hanem szalagról van szó.

A prefektúra arra szólította fel a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, hogy a magyar zászlók mellé tegye ki a románt is.

Antal Árpád válaszképpen azt mondta, március 15-i nemzeti ünnepen a magyar és a román zászlót is felvonják Lázár János miniszter látogatásának tiszteletére. Leszögezte: a magyar nemzeti lobogó nem azonos Magyarország hivatalos zászlajával, a szalagokat pedig egy kormányhatározatnak megfelelően helyezte ki, amelynek értelmében az etnikai kisebbségek rendezvényeiken használhatják nemzeti jelképeiket.

(Borítókép: Háromszék)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Trianon 100 – Tőkés László a ...
Újraindul a Wizz Air-járat Kolozsvárról ...
Ciolacu megfedte Iohannist a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...