Öt friss magyar nagyjátékfilmet nézhetünk online a Hét Domb Filmfesztiválon
Vissza

Öt friss magyar nagyjátékfilmet nézhetünk online a Hét Domb Filmfesztiválon

A közönség október 4-ig interneten tekintheti meg a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit és a rendezvény történetében először szavazhat is kedvenc alkotásaira. A járványhelyzet miatt több mint ötven animációs film, ismeretterjesztő természetfilm, dokumentumfilm, kis- és nagyjátékfilm közül válogathatnak a nézők az otthon kényelméből a hetdombfilmfesztival.hu honlapon a következő két hétben.

Az október 5. és 11. között zajló IV. Hét Domb Filmfesztiválra az alkotók 125 filmet neveztek, közülük hét kategóriában a legjobb tíz alkotás, nagyjátékfilmeknél a legjobb öt került a döntőbe. A műveket háromtagú zsűri, Rófusz Ferenc rendező, Pokorny Lia színművész és Réz András esztéta értékeli majd a felnőtt kategóriákban, a diákfilmeket a Gyenes Zsolt, Kis-Marics Tamás és Odrobina Tamás alkotta zsűri bírálja el. Az online felületen legtöbb kedvelést kapott alkotásé lesz a Hét Domb Filmfesztivál közönségdíja, ezt az október 10-i online díjkiosztó ünnepségen adják át.

Erős kijelentés lenne a járványhelyzet pozitívumának nevezni az ingyenesen és online nézhető filmáradatot, de a Hét Domb Filmfesztivál kínálta lehetőség kétségtelenül kiváló alkalom friss magyar alkotások szemezgetésére. A nagyjátékfilmek között megtekinthető az Illés László rendezte A Pásztor című filmdráma, amely 1944 végén játszódik Nyugat-Magyarországon. Főszereplője egy pásztor, aki a háború zajától távol élve egy nap mégis szemtanúja lesz egy csoport zsidó lemészárlásának. Az egyetlen életben maradt lányt magához veszi, sorsuk pedig innentől összefonódik. Az alkotás számos nemzetközi díjat nyert különleges atmoszférája és látványvilága miatt.

A Milwaukee kannibálként elhíresült Jeffrey Dahmer által ihletett Egy sorozatgyilkos balladája című alkotást Németh József rendezte, történetében szokatlan kérdéseket feszeget: mi késztet valakit arra, hogy gyilkoljon, hogyan és miért válik valaki szörnyeteggé? A válaszokat a film rendhagyó módon a sorozatgyilkos szemszögéből vizsgálja.

Megtekinthető Dombrovszky Linda Pilátus című filmje is, amely Szabó Magda azonos című regénye alapján készült. A történet egy vidéki idős asszony, Anna életének fordulatát mutatja be, amikor férje halála után környezetéből kiszakítva magához veszi nagyvárosban élő lánya. Az új környezet és a két szereplő közötti ellentétek megnehezítik az együttélést és lassan Annát is kiszipolyozzák.

Baranyai Tamás Toldi című filmje az Interreg Románia–Magyarország határon átnyúló program keretében készült el 2019 őszén. A történetben a gimnazista Toldi osztálykirándulásra indul Nagyszalontára, útja során pedig számos kellemetlenség éri és lassan ráébred, hogy ő maga Arany János elbeszélő költeményének főszereplője.

Egy kamaszlány és egy középkorú férfi megható egymásra találását mutatja be a második világháború utáni Magyarországon Tóth Barnabás Akik maradtak című drámája, amely F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című műve alapján készült. Az alkotást Magyarország nevezte a 2020-as Oscar-díjra legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában és felkerült a 10 legjobb filmet tartalmazó rövidített listára.

Érdemes tehát a következő két hétben ellátogatni a Hét Domb Filmfesztivál weboldalára és belekalkulálni az esti programba egy-egy film megnézését.

(Borítókép: Jelenet Illés László A Pásztor című filmjéből FOTÓ: PORT.HU)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Camerimage-díj – Tizenkét film ...
Elmaradhatnak a félévi dolgozatok
Tanulópénz

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ