Öt év börtönbüntetésre ítélték Bogdan Olteanut, a képviselőház volt elnökét
Vissza

Öt év börtönbüntetésre ítélték Bogdan Olteanut, a képviselőház volt elnökét

Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön korrupció miatt Bogdan Olteanut, a képviselőház volt elnökét, aki ezt követően a Román Nemzeti Bank kormányzó-helyettesi tisztségét is betöltötte. Első fokon a Bukaresti Törvényszék tavaly decemberben hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, ezt most a Bukaresti Ítélőtábla öt évre enyhítette.

A korrupcióellenes ügyészség 2016-ban emelt ellene vádat. A vádhatóság azzal gyanúsította, 2008-ban, amikor Olteanu a képviselőház elnöke volt, egymillió euró kenőpénzt fogadott el Sorin Ovidiu Vântu üzletembertől azért, hogy járjon közbe az akkori liberális kormány tagjainál, és győzze meg őket, hogy az ismert rádiós újságírót, Liviu Mihaiut nevezzék ki a Duna-delta kormányzójává.

Az ügyészség szerint a csúszópénzt egy ciprusi bankból utalták át egy amerikai vállalat bulgáriai számlájára, ahonnan három részletben vették ki készpénzben, és vitték el Bogdan Olteanu irodájába. A román sajtó szerint a 2008 szeptemberében kinevezett Mihaiutól két úszó benzinkút környezetvédelmi engedélyezését várta el Vântu, amit az új kormányzó mandátuma második hetében jóvá is hagyott. Vântut többször is elítéltek sikkasztásért és pénzügyi bűncselekményekért.

Bogdan Olteanu 2004 és 2006 között a Tăriceanu-kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere volt, 2006 és 2008 között pedig a képviselőház elnöki tisztségét töltötte be. A liberális politikust 2009-ben a Román Nemzeti Bank alelnökévé nevezték ki. Tisztségből azután távozott, hogy a korrupcióellenes ügyészség eljárást indított ellene.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

OLVASÓINK FIGYELMÉBE – ÜNNEPI ...
Hamilton nyert, Grosjean rémes ...
Ó, jöjj, Napkelet, Szent Virradat; ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ