Őszi felvételi: jog, közigazgatás, bölcsészkar vár
Vissza

Őszi felvételi: jog, közigazgatás, bölcsészkar vár

Közigazgatás szakon van a legtöbb ingyenes hely a Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) közeledő őszi felvételijén magyar diákok számára: Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön összesen 29 diákot vesznek fel. A Sapientia Kolozsváron jogra is felvesz diákokat tandíjmentesen. Több tucatnyi szakon maradtak ingyenes helyek a BBTE kínálatában magyar nyelvű képzésen, de annak is van esélye, aki olyan szakra áhítozik, ahol már minden ingyenes helyet elfoglaltak: tandíjköteles helyekre minden szakon felvételt hirdetnek szeptemberben. Nemcsak alapképzésbe lehet bekapcsolódni, mesterszakon is bőven van választási lehetőség. A Sapientia kolozsvári szakai közül a legnépszerűbbnek a filmművészet, fotóművészet, média bizonyult, nyáron itt volt a legtöbb jelentkező és minden ingyenes hely elfogyott, filmművészet szakon még a költség-hozzájárulásos helyek is mind beteltek.

Magánjog és génsebészet

Történelem-filozófia kara különféle szakain is 21 ingyenes helyet hirdet a BBTE, kémia karon 18-at, bölcsészkaron 16-ot. Elkel a diák a református tanárképzőben is, itt valláspedagógia és zene szakon összesen 26 diákot tudnak fogadni, de nem marad el sokkal a római katolikus teológiai alapképzés sem a maga szakaival, itt 22 ingyenes helyet hirdetnek az őszi felvételin. A BBTE-n szeptember 10–20. között zajlik a felvételi, részletek a honlapon (admitere.ubbcluj.ro/hu).

642 alapképzéses és 197 mesterképzéses helyre lehet jelentkezni a Sapientia őszi felvételijén. Csíkszeredában alapképzésen 89, mesteri szakokon 14, Marosvásárhelyen 38 alapképzéses, illetve 30 mesteri, Kolozsváron pedig 25 alapképzéses és 1 mesteri tandíjmentes hely van. Alapképzésen három kolozsvári szakon vesz fel még diákokat a Sapientia: a jogon 6 ingyenes, 10 tandíjas, környezettudomány szakon 9 ingyenes, 12 tandíjas, nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakon 10 ingyenes, 7 tandíjas helyet hirdetnek.

Érdekes témákat találhatunk a mesterképzőn. Magánjog az Európai Unióban tematikával csak ősszel szervez felvételit a BBTE jogi kara, a Sapientia csíkszeredai kínálatában pedig olyan ínyencségeket találunk, mint például a génsebészet.

Mesterképzőben Kolozsváron egyetlen ingyenes helyet hirdet a Sapientia, Környezetvédelem és monitoring szakon, további 5 költség-hozzájárulásos hellyel együtt. Továbbá költség-hozzájárulásos helyeket hirdet az alábbi szakokon: diplomácia és interkulturális tanulmányok 8 hely, filmtudomány 6 hely. Kolozsváron a Sapientia szeptember 3–12. között szervez felvételit, Csíkszeredában 4–10., Marosvásárhelyen 8–10. között, részletek az egyetem honlapján (sapientia.ro).

Ingyenes helyek a BBTE-n, magyar nyelven

Alapképzés: Matematika 5, Matematika-informatika 5; Fizikai Informatika 1; Kémia 10, Szerves anyagok kémiája és technológiája, kőolaj- és szénkémia 8; Ökológia 5, Geológia 5; Földrajz 5, Területfejlesztés 8, Turizmusföldrajz 2, Turizmusföldrajz Gyergyószentmiklós 6; Környezettudományok 4, Környezettudományok (Sepsiszentgyörgy) 3; Magyar nyelv és irodalom/ Román nyelv és irodalom/Idegen nyelv és irodalom (angol, francia, német, olasz, spanyol, orosz, ukrán, norvég, finn, japán, kínai, koreai) – Világ- és összehasonlító irodalom (magyar nyelven) 8; Magyar nyelv és irodalom 2; Néprajz 4; Kultúratudomány/művelődésszervező 2; Történelem 6, Régészet 2, Nemzetközi kapcsolatok 4, Információtudomány és dokumentációtudomány 2, Filozófia 7; Szociológia 1, Humánerőforrás 1, Antropológia 3, Szociális munka 11; A kereskedelem, a turizmus és a szolgáltatások gazdaságtana (Sepsiszentgyörgy) 6; Vállalatgazdaságtan (Sepsiszentgyörgy) 2; Politikatudományok 3, Közigazgatás 13, Közigazgatás (Sepsiszentgyörgy) 16; Mozgáskészség és sporttechnika 1; Református valláspedagógia 16, Zene 10; Római katolikus valláspedagógia 2, Római katolikus pasztorális teológia (Gyulafehérvár) 14, Vallástudomány 6; Teatrológia 1. Mesterképző: Szárazföldi és vízi ökológia és Orvosi biológia 9; Magánjog az Európai Unióban 14; Néprajz 5; Jelenkor története és nemzetközi kapcsolatok 6; Kritikai elmélet és multikulturális tanulmányok 5; Humánerőforrás-menedzsment és szervezeti szociológia 3; Mentálhigiéné a szociális szférában 3; Tanácsadás a szociális szolgáltatások területén 8; Alternatív módszerek az óvodában és az elemi osztályokban 7; Marketing stratégiák és politikák 12, Vállalati pénzügyi menedzsment 14; Alkalmazott teológia 3; Zene 7; Alkalmazott római katolikus pasztorális teológia 3.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Filmtettfeszt: díjátadó kézfogás és ...
Szexedukáció, utcai okoskönyvtár, ...
Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ