Országos járványnak nyilvánították az influenzát
Vissza

Országos járványnak nyilvánították az influenzát

Országos járványnak nyilvánította az influenzát Romániában az egészségügyi miniszter szerdán, miután a fertőzések száma immár harmadik hete járványszerű növekedést mutatott.

Romániában kedd estig 54 olyan halálesetet regisztráltak, amelynél a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták az influenzavírus jelenlétét - közölte szerdai sajtóértekezletén Sorina Pintea egészségügyi miniszter. Az áldozatok közül 49-en más betegségekben is szenvedtek.

A tárcavezető szerint az influenza főleg az ország déli, délkeleti részén terjed, az ország középső (erdélyi) térségében kisebb, regionális fertőző gócok alakultak ki. Úgy értékelte: az idei járvány sem súlyosabb a tavalyinál, de hamarabb kezdődött, és magasabb a halálos áldozatok száma, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

Pintea beszámolt arról, hogy a minisztérium által rendelt, 1 millió 300 ezer influenza elleni ingyenes oltásból is rendelkezésre áll még több mint 12 ezer adag, a tárca által rendelt újabb 30 ezer vakcina szétosztását pedig csütörtökön kezdik meg a pótlást igénylő megyei közegészségügyi intézetek között.

A tárcavezető szerint továbbra is a megelőzés – a megfelelő higiénia és a védőoltás – a leghatásosabb védekezés az influenza ellen.

„Azzal, hogy országos járvánnyá nyilvánították a betegséget, legfeljebb az változik meg, hogy az eddigi óvintézkedéseket most már be is kellene tartani” – jegyezte meg Pintea. „Vagyis a látogatási tilalmat ténylegesen is be kell tartani azokban az egészségügyi intézményekben, amelyekben elrendelték, azokban az osztályokban pedig, amelyekben a légúti fertőzések 20 százalék feletti aránya miatt felfüggesztették a tanítást, a gyerekeket a szülők tartsák távol más közösségektől” – hívta fel a figyelmet a miniszter.

A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy a jövő heti vakáció hozzájárulhat az influenza terjedésének megfékezéséhez. Pintea mégis azt valószínűsítette: a járvány februárban fog tetőzni, a minisztérium célkitűzése pedig az, hogy korlátozzák a halálos áldozatok és súlyos megbetegedések számát.

Az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján jelen levő dr. Adrian Streinu-Cercel hangsúlyozta a gyakori kézmosás fontosságát és egészségügyi védőmaszk viselését javasolja a lakosságnak. „A védőmaszkot nem az orr alá kell tenni. Ha az orr alá teszik, fölöslegen viselik. (...) Ne feledkezzenek meg az orröblítésről sem. Amikor megmossuk a kezünket, az arcunkat, ne hagyjuk ki az orr belső részének az átmosását sem, mert ezzel megtisztítjuk a szennyeződésektől” – fogalmazott.

A szülőknek a szakember azt javasolja, hogy a jövő héten esedékes félévközi vakációban ne vigyék gyermekeiket zsúfolt helyekre. „Ha az emberek megértik, hogy ilyenkor nem jó a gyermekeket bevásárlóközpontokba vinni, jó, ha nem értik meg, újabb megbetegedés-hullám vár ránk. Mi, szakemberek, azt ajánljuk, hogy azon a héten vigyék a gyermekeket nagyszülőkhöz, falura vagy máshova, de semmiképpen sem bevásárlóközpontokba és más zsúfolt helyekre” – mondta.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Folytatódnak a zárlatok a koronavírus ...
Elhunyt Richly Zsolt, A kockásfülű nyúl ...
Csoma Botond: hozzunk be új embereket ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A Híd-utcai kaputorony újabb részlete ...
  • RMDSZ 30 – ünnepi rendezvény ...
  • Nincs harag
  • VIDEÓ - #WEREMEMBER – Fotókkal a ...
  • Nemcsak a csillogás