Orosz Endre közösségi házat épít Várfalván az EKE
Vissza

Orosz Endre közösségi házat épít Várfalván az EKE

Fiatalok hozták létre a désiek kirándulóegyletét, bár megszoktuk, hogy az Erdélyi Kárpát-Egyesület tagjainak zöme a nyugdíjas korosztályból kerül ki. A dési fiókszervezet tagjai a várfalvi EKE-napokon tettek ünnepélyes turistafogadalmat, Tulogdy János 1935-ös esküjével. Emellett még sok ünnepelnivalójuk akadt az EKE-napok részvevőinek vasárnap: bejelentették az Orosz Endre régész-tanítóról elnevezett közösségi ház építését, az első téglában időkapszulát is elhelyeztek többek közt a részvevők instant fotójával, a várfalvi EKE-Vár pedig bekerült a Hazajáró hálózatba. Természetesen volt egy kis túrázás is, baranta, ének, vers és gulyásvendégség. A közösségi ház megépítésének költségvetését mintegy 40 ezer euróra becsülte az EKE-elnök; Kovács Lehel István azt is elmondta: ha az EKE minden jelenlegi tagja 100 lejt adományozna, meg is épülhetne a ház.

Emlék az elfelejtett „névteleneknek”

Csakis pénz kérdése, hogy mikorra épül meg az új közösségi ház az országos EKE várfalvi portáján: ehhez bőkezű indítás a ház névadója, Orosz Endre egykori EKE-főtitkár unokáinak, Katalinnak és Juditnak az 5000 eurós adománya, továbbá a még vasárnap a helyszínen elkelt téglajegyek. Az egykori csűrt áprilisban önkéntes munkával bontották el, a helyén álló kőhalom előtt közszemlére tétetett az új ingatlan tervrajza (kiemelt képünkön), szép kontrasztban az Orosz Endrét ábrázoló százéves szépiás biciklis fényképpel, a hajdanvolt tanító, néprajzkutató, régész feljegyzéseivel. Az unokák adományából idén már sikerül elkészíteni a végleges terveket, megönteni az alapokat, és a további támogatások függvényében jövőre akár már meg is épülhet az Orosz-ház – mondta el az alapkőletételi ünnepségen Kovács Lehel István, az országos EKE elnöke. A közösségi ház földszintjén egy nagy terem lesz, az emeleten vendégszobák, igyekeznek megőrizni az aranyosszéki népi építészet elemeit. A ház méltó emléket állít a szenvedélyesen régészkedő Orosz Endrének, aki apahidai tanítóságának két évtizede alatt, 1900-ban bukkant rá az apahidai kelta temetőre. A száz kelta sír hetven ládányi ereklyéi hányatott sorsra jutottak, egy részük földbe ásva élte túl a 20. század viszontagságait, hogy aztán a kommunizmus idején jelentős részük elvesszen, a fennmaradó tárgyakat az Orosz nővérek tavaly a marosvásárhelyi történeti múzeumnak adományozták.

Nemcsak Orosz Endrének állítottak így emléket, hanem a portán levő összes házat az EKE történelmének egy-egy jeles személyiségéről nevezték el, sőt a szobák is nevet kapnak, mint ahogyan a majdani közösségi ház helyiségei is. Így például a régi parasztház Bajtai Erzsébet közgazdász nevét viseli, az EKE jótevőjének névtábláját fia, Füzes Attila erősítette fel az épületre; az egyik faház Ajtay Ferenc földrajztanár, az Erdélyi Gyopár egykori főszerkesztőjének nevét viseli, a másikat pedig Erőss Zsolt hegymászóról nevezik el.

Pénzérmék, dokumentumok, fényképek is kerülnek az időkapszulába

Az erdőben „felülreprezentáltak” a magyarok

Korunk népszerű szokása szerint időkapszulát helyeztek az Orosz-ház alapjába, az ezüstszínű hengerben az Erdélyi Gyopár két jellegzetes száma, egy EKE Bakancs kiadvány, gyermekrajz, szórólap, EKE-napos kitűző, téglajegy, forintok és banisok vannak, továbbá leírás és képek a régi csűrről, az EKE és az EKE-Vár rövid története, és egy fénykép az ünnepségen jelenlevőkről.

„Nagy öröm egy érték megszületéséhez hozzájárulni” – így köszöntötte az egybegyűlteket Marginean János, Várfalva polgármestere, azt kívánva, hogy legyen az új háznak sok lakója. Csoma Botond, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke, maga is közismert természetszerető kiránduló gyerekkori emlékét osztotta meg a jelenlevőkkel, elmesélte, gyerekként a nyolcvanas években nagyon meglepődött, amikor édesapjával a Bükköt járva, minél távolabbra jutottak, azzal szembesült, hogy ott már csak magyarokkal találkoztak. Nem értette, és ma már nem is emlékszik, milyen választ kapott a kérdésre: hogyhogy az erdőben „felülreprezentáltak” vagyunk, és örömmel tölti el, hogy íme, 127 évvel az EKE megalakulása után most is a gyarapodás jeleit láthatjuk, és nemcsak Várfalván.

Biztonságos fegyverforgatás a Hollókkal, játékos természetismeret az Ezerarcú Természet Csodái Játszóházzal

Havi két túra – hogy legyen miért hazatérni Désre

Gyarapodásról beszélhetünk az EKE esetében is, hiszen az elnök bejelentése szerint két új tagszervezettel 18-ra fog bővülni azoknak a száma. Néhány hete mélyszórvány területről, a Zsil-völgyéből érkezett kérés egy fiókszervezet létrehozásának támogatására. Tavaly különleges színfoltként létrejött a Dési EKE, amelyet féltucatnyi fiatal működtet az erősen szórványosodó Kolozs megyei kisvárosban. Pávai Erika tanítónő és filozófiatanár férje Désen születtek, és kolozsvári egyetemi tanulmányaik után hazatértek. Barátaikkal együtt sokat kirándulnak, és a helyi magyar közösség egyik közismert személyisége, Luidort Péter biztatására kérték csatlakozásukat az EKE-hez.

– Désen nagy probléma már a magyarság fennmaradása, s tanügyi dolgozókként nagyon érzékeljük azt, hogy fogyunk. Gondoltuk, hogy egy ilyen tevékenység egy kicsit mozgósítaná a különböző korosztályokhoz tartozókat, és összetartja valamilyen formában a közösséget – mondta el a Szabadságnak Pávai Erika. – Iskolásokkal kezdtük pár éve, kicsiket is vittünk, licistákat is, az idén februárban már felnőttekkel mentünk sítúrára Kapnikbányára, ide családosok jöttek, mintegy 35-en voltunk. A biciklitúrát 19-en vállaltuk, további kéttucatnyian a gulyásfőző pontban vártak ránk. A kétnapos, hátizsákos ciblesi túra nagyobb erőfeszítést igényelt, oda nyolcan mentünk el, de ha kitartóan dolgozunk és szervezzük a túrákat, remélem, hogy bátorságra kapnak az emberek. A Radnai gerinctúra következik, háromnapos hátizsákos kirándulás, reméljük, hogy a licistákat sikerül bevonni. A fiatalok közül nagyon sokan odaragadnak, ahol egyetemi tanulmányaikat végzik, kevesen maradunk otthon. Annak a kevésnek kell valamit szervezni, hogy kedvvel térjen haza, legyen miért hazatérnie – mondta az ifjú tanítónő. A fiatalok havonta két túrát terveznek, és már meg is van egész évre előre a túratervük, amely az Erdélyi Kárpát-Egyesület – Dés nevű Facebook-oldalon is elérhető. Szemrevaló program: júliusban például kajakozást terveznek, aztán augusztusban a Retyezát az úti cél.

A dési csapat átvette az EKE tagsági könyvecskéket

Hazajáró pont az EKE-Vár

Vasárnap óta Hazajáró pont a várfalvi EKE-Vár. A vasárnapi ünnepségen jelen volt a Duna tévé Hazajáró című műsorának stábja, amely hét évvel ezelőtt azzal a céllal indult, hogy ismertesse a Kárpát-medence természeti adottságait, kulturális értékeit, a helybeli magyar közösségek életét. A műsor sokakat késztetett arra, hogy bakancsot húzzanak, vándorbotot ragadjanak, és a bemutatott vidékeket meglátogassák. 2015-ben Csobánkán megalakult a Hazajáró Egylet is, ez Hazajáró pontokat jelöl meg szerte a Kárpát-medencében, olyan vendéglátó- és szálláshelyeket, amelyek alapvető funkciójukon túl az EKE által is képviselt szellemiséget, lelkületet, gondolkodásmódot őrzik.

Kovács Lehel István bejelentette: létrehozzák az Erőss Zsolt oklevelet és emlékérmet azok számára, akik végigjárják az ország 2500 méteresnél magasabb hegycsúcsait (a legutolsó katonai térképek szerint 13 ilyen csúcs van az országban). A teljesítményt fotókkal kell igazolni.

A délben kezdődött ünnepségen kisdiákok énekeltek, verset mondtak. Ünnepélyessége dacára családias hangulatú esemény volt a vasárnapi. A zöld-fehér és piros-fehér kockás papírral bevont asztalokat csevegő-falatozó társaságok ülték körül a gyümölcsfák napfoltokkal játszadozó árnyékában. A táborban már napok óta jelen levő szervezők kevés teketóriával öltötték magukra ünnepi ruhájukat a gerendás parasztházban, a délelőtt sportosan barantázó gyerekek fehér inget, a lányok teljes népviseletet, aztán a telepakolt időkapszulát a kicsik az EKE-zászlót körbefogva vitték az új ház fundamentumáig, óvatos gyermekségükkel gyönyörködtetve a jelen levő tömeget. Az Ezerarcú Természet Csodái Játszóház természetismereti foglalkozásokat kínált, a Kolozsvári Holló Baranta Csapat bemutatót tartott, az ünnepség után felszolgált gulyáshoz almás tészta is járt a vendégeknek, aztán bárki ismét kipróbálhatta a fokosküzdelmet, késdobálást, íjazást. Ha minden jól megy, még az is lehet, hogy a két év múlva esedékes következő EKE-napokon már az új ház avatójára gyűlhetünk össze a Várban.

Készül a csoportkép az időkapszulához


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Játékosság és innováció: egyedi ...
Elnökjelölt-találós
"Álbetegek" segítenek a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ