Őrölés
Vissza

Őrölés

A képviselőház tegnap elutasította a nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználatának kiterjesztését a közigazgatásban. Nem meglepő a döntés, inkább a parlamentben leadott egyhangú szavazás elgondolkodtató. Az anyanyelvhasználati mizéria és általában az országban uralkodó közhangulat, a folyamatos elvándorlás, a nagy infrastrukturális beruházások stagnálása mind a múltra vezethető vissza, amelyben ennek az országnak a lakói folyamatosan őrölnek.

Mindenki a dicső múlttal pedálozik, ami nem meglepő, hiszen a jelennel igen csak nehéz büszkélkedni. Mivel döngessük a mellünket? A hiperszuper egészségügyi ellátással, a versenyképes köz- és felsőoktatási rendszerrel, a virágzó turizmussal, a korszerű infrastruktúrával? Románia és Kelet-Közép-Európa ugyanúgy Európa perifériáján kullog, mint száz vagy ötszáz évvel ezelőtt. Persze jobban élünk, mint elődeink, mert az egész világon folyamatosan nőtt az életszínvonal, így a mi életkörülményeink is jobbak. De a lemaradás tényén ez nem változtat, a különbségek ugyanúgy megmaradtak.

Kelet-Közép-Európa és Románia, illetve vele együtt a romániai magyar közösség nagyon csekély mértékben hajlandó tanulni a történelemből. Talán az emberi természet ilyen, vagy a történelem bánt mostohábban Európának ezzel a szegletével, de tény, hogy a többnyire felnagyított, eltorzított múltat semmi pénzért nem akarjuk elengedni magunktól. Nem kellene megfeledkezni róla, csak nem lenne szabad, hogy folyamatosan rányomja a bélyegét a mindennapjainkra. Nem a múltnak kellene irányítania lépéseinket.

Ha a magyarok nem annyira Kossuth Lajos, Mátyás király vagy István király fejével próbálnának gondolkodni, a románok pedig nem Avram Iancu, Mihai Eminescu vagy Mihai Viteazul agyával próbálnának választ adni a 21. század kihívásaira, hanem saját, eredeti ötletet próbálnánk kiszakítani fejünkből, akkor talán lenne esély kitörni a perifériából. Egyről kettőre lehetne jutni anyanyelvhasználat és minden egyéb területen, de ehhez meg kellene tanulnunk, hogy jelenben működő szokások, normarendszerek, tudásanyag folyamatos frissítése nélkül nem fogunk tudni soha boldogan élni a jelenben.

A cél az lenne, hogy boldogan éljünk a jelenben, és ezzel párhuzamosan a jövőt építsük. De ezt nem lehet úgy, hogy állandóan a múlton kesergünk, rá hivatkozunk. Az Európai Unió és sok egyéb értékes vívmány nem jött volna létre, ha kitalálóik nem engedték volna el és nem kerekedtek volna felül a múltbeli konfliktusokon. Ők mindössze azt tették, hogy a jelen kihívásaira kerestek érvényes válaszokat és megoldásokat.

Mi, magyarok és románok itt folyamatosan a múltban őrölünk, kölcsönösen büntetjük egymást százévnyi eltéréssel. Ez a lassan két évszázados vakság megakadályoz abban, hogy örüljünk egymásnak és felismerjük a lehetőségeket. Az egymásrautaltság tagadása kínossá teszi ezt az őrlést, ami elől egyre többen menekülnek.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Elindul Barcelona polgármesteri ...
Tokióban mutatják be először Pálfi ...
Mobilalkalmazással segítik a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ