Öreg kutya van a háznál (1.)
Vissza

Öreg kutya van a háznál (1.)

Mikor kiskutya kerül a házba, akkor nagy örömmel készülünk fel arra, hogy nevelgessük, szeretgessük, és sokáig együtt éljünk vele. Ilyenkor senki sem tűnődik el azon, hogy mi is fog történni majd, ha az állat megöregszik. Pedig megöregszenek ebeink is, mint ahogy mi is, a vele járó kisebb-nagyobb egészségügyi gondokkal.

Az öregedés velejárója a fiziológiai és patológiai leépülések sokasága. Úgy szellemileg, mint fizikailag is változások jelentkeznek. Ezek a változások lehetnek normálisak vagy kórosak.

A szellemi képességek romlását az embereknél egyre gyakoribb Alzheimer-kór tüneteihez vagy a demenciához hasonlíthatjuk. Az öregkori kognitív diszfunkció felelős a kutyák viselkedésének módosulásáért. Mindenki tudja, hogy az idős kutya mozgásigénye, aktivitása csökken: többet pihen, rutinjai megváltoznak. A korosodás velejárója, az agy működésének változása, sejtjei számának csökkenése. A kutyáknál az öregedés nem pontosan köthető egy bizonyos korhoz. A nagytestű kutyák hamarabb öregednek, mint a kistestűek, de az öregedés függ a kutyák életvitelétől is. Befolyásolja a folyamatot a táplálkozás, környezet, a kutya közérzete valamint pszichológiai állapot (a stresszes kutyák hamarabb öregednek). A stressz kistestű kutyák, szukák, valamint ivartalanított egyedeknél gyakrabban fordul elő az átlagosnál. Erre még nincs tudományos magyarázat, de ezek a kutyák általában sokkal inkább hajlamosak a szorongásra, mint a többi eb.

Az öregkori kognitív diszfunkciót vagy a kutya Alzheimer-szerű megbetegedését ugyanaz a patológiai elváltozás okozza, mint az embernél. A kór visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz agyi szinten, amelyek memóriavesztéshez, viselkedészavarokhoz, motorikus nehézségekhez vezetnek.

A kognitív diszfunkció okozója az agyban felgyülemlett beta-amiloid nevű fehérje. Ez a fehérje lerakódásokat hoz létre az idegsejtek körül, ahogy ezek elhalnak, helyüket a gerincvelő-folyadék veszi át. Az idegsejtek elhalását nem pótolja már a szervezet, és innen adódnak a tünetek is.

A tünetek sokfélék lehetnek. Általában orientációs zavarok lépnek fel, így a kutya idegenkedik ismerős helyektől, nehezére esik a szűk helyek betájolása, a hátramenés ellehetetlenül.

A szobatisztasági rutin felborulása szinte minden esetben jelentkezik. Piszkíthat a kosarába, kikérezkedik végezni a dolgát, de elfelejti, és majd benn ürít, vagy akarna, ki se kérezkedik, elfelejtve, hogy jelezze szükségleteit. Az alvás-ébrenlét ciklus teljesen megváltozhat úgy, hogy éjjel aktív, ugat, fel-alá jár. Napközben alszik, és teljesen hidegen hagyja, ha a környezetében mozgás történik.

A magatartászavarok közé tartozik a kutyák megszokott falkabeli viselkedésének megváltozása. Például nem jön ki a többi kutyával, nem ismeri meg a családtagokat, vagy meg is támadja őket, súlyos esetekben akar gazdáját is megmorogja. De előfordulhatnak olyan esetek is, hogy annyira követi szeretteit, mintha láthatatlanul oda lenne hozzájuk kötve, a legrövidebb különléttől is nagy stresszbe lovalja magát.

Elfelejti a tanult parancsszavakat, és nem képes újabbakat tanulni. Ezenkívül kényszerviselkedések is kialakulhatnak: láthatatlan legyek után kapkod, kergeti a farkát, nyalja a száját, végtagjait vagy különböző tárgyakat, körbejár, saját végtagjai ellen támad stb. Természetesen a felsorolt tünetek mellett még mások is előfordulhatnak, de a fentebbiek a leggyakoribbak.

A kórkép általában 10 éves kor után jelenik meg, de 15 év után a kutyák több mint 60%-nál észlelhetünk különböző elváltozásokat. Sajnos, ilyen esetekben megromlik a kutya-gazdi kapcsolat, és az ebet gyakran elaltatja a gazdája.

A diagnózis megállapítása elég körülményes, mivel a tüneteket más egészségügyi problémák is okozhatják, mint például ízületi fájdalmak, látási zavarok, öregkori inkontinencia.

A folyamat kezelhetetlen, de szinten tartható, a tünetek erőssége csökkenthető, de ezért gyógyszeres kezelést is lehet alkalmazni. Azonban el is lehet valamilyen szinten kerülni, ha a kutyának ingergazdag környezetet biztosítunk, szórakoztató kihívások elé állítjuk. A megfelelő mozgás, valamint a táplálkozás is befolyásolja az öregedés bekövetkeztét. Ez nem olyan folyamat, amit a 10 éves kutyáknál kell kezdeni, hanem már kölyökkorban olyan irányba kell nevelni a kiskutyánkat, hogy aktív felnőtt egyeddé, majd boldog öreggé váljon.

Dr. Dósa Gerő, állatorvos


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Úzvölgyi katonatemető - Csíkszeredában ...
„ Együtt vagyunk, boldogok vagyunk!” - ...
Szecessziós sétára hív a Korzo Egyesület

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Évet zártak Kalotaszeg táncosai
  • Ellehetetlenítik a kolozsvári repteret?
  • „Egymás nélkül sötétben vagyunk…”
  • Nézőpontok
  • Maradt a sötétség