Öreg kutya 3.
Vissza

Öreg kutya 3.

Kutyáink, sajnos, kevesebbet élnek, mint mi. Az öregedés a test leépülésének folyamata. Habár komoly fiziológiai változásokon megy át az öregedő ebek szervezete, ezeket nem kell föltétlenül betegségnek tekinteni, hanem a korosodás velejáróinak. Ha tisztában vagyunk ezekkel a változásokkal, sikeresen hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy kedvencünk élvezze a még hátramaradt napjait.

Akár az emberek, a kutyák is rengeteg jelét mutatják a vénülésnek. Az első és legszembetűnőbb jel az őszülés, azaz a deresedés. Általában a pofatájékon jelentkezik, és a fekete szőrű kutyáknál hoz látványos változást. Az idő múlásával a deresedés kiterjed az állat egész testére. Emellett kutyáink elvesztik rugalmasságukat, a reflexeik lassulnak, már nem járnak olyan gyorsan, mint eddig. Inkább választják séta közben azt, hogy a gazdi mellett bandukolnak, semmint az ész nélküli rohanást, továbbá hosszabb ideig szunyókálnak a jó melegben. Az állat aktivitásának csökkenése hosszabb alvási periódushoz vezethet. Ehhez gyakran hangos horkolás társul. Az aktivitás csökkenését a látás, a hallás, a szaglás gyengülése, valamint a koncentrációs képesség hanyatlása okozza.

Az öregedés a sejteknél is fontos változásokat idéz elő. Meg kell értenünk, hogy ezek a folyamatok hosszasak, nem egyik napról a másikra következnek be. Módosul a szervezet sejtjeinek megújulása, ez pedig a különböző szövetek leépüléséhez vezet. Egyúttal a sejtek száma és mérete csökken. Gyengül a sejtek tápanyag-, valamint oxigénfelvevő, energiaképző szerepe. A szervezet harmonikus működését a sejtekben történő enzimaktivitás határozza meg. A sejtekben bekövetkezett változások az enzimaktivitás változásához vezetnek. Így a sejtek által alkotott szövetek funkciói is megváltoznak, hanyatlanak. Ezeknek a folyamatoknak a következménye a szív, a vese, az emésztés, valamint anyagcsere működésének tartós csökkenéséhez vezethet. Bizonyos szerveknél, például a vesénél a működési kapacitás akár 50 százalékkal is csökkenhet.

Az öregedés gyorsasága általában függ az állat méretétől és súlyától. A nagytestű kutyák korábban, a kistestűek később lépnek be az öregkorba. Ahogy az embernél a ráncosodás következik be, úgy a kutyáknál is változik a bőr rugalmassága. Ahogy fentebb is említettem, az őszülést az állat esetében a deresedés jelenti. Ugyanakkor a kutyák szőre ritkul, izomzatuk sorvad, a látásuk gyengül. A fogazatuk kopása maximálissá válik. Ilyenkor az állat sokkal érzékenyebben reagál a fogkőképződésre, az ínysorvadásra, ami pedig a fogak elvesztéséhez vezethet. A leépülés láncreakciót válthat ki. Így például az emésztés is lelassul, bizonyos tápanyagok (például a csontok) már nehezen fogyaszthatóak. A bélműködés is gyengébb lesz, így a széklet is lassabban áll össze. Csökkenhet az étvágy, valamint az elfogyasztott táplálék mennyisége. A kiválasztás is megváltozik. Előfordulhat a záróizmok gyengülése, ami inkontinenciához vezethet, főleg mikor a kutyánk alszik.  Mivel a szövetek nehezebben regenerálódnak, a hámsejtek is nehezebben fogják begyógyítani a különböző sebeket.

Az állat agyában is komoly tompulás következik be. A legnyilvánvalóbb a hosszabb álom, szundikálás. A stresszhelyzetek feldolgozása nehezebben elviselhetővé válik, ezért azt ajánlom, ne vezessünk be nagyobb változásokat a megszokott rutinjukba. Lehetséges, hogy az emlékezete gyengül, ezért a megszokott parancsszavakat vagy játékokat nem ismeri fel, illetve nem végzi el. Bár a tanulási képessége megmarad, az ingerek megismerése és feldolgozása hosszabb időbe telik.

Szükséges orvosi megfigyelés alatt tartani a kutyánkat, hogy időben megkülönböztethető legyen a normális leépülés és a betegség által okozott elváltozások. Ajánlom, hogy a rutinvizsgálatokat otthon végeztessük el állatorvosunkkal. Ugyanez érvényes, ha a kutyánkat kozmetikázzuk. Nagyon megijedhet, tehát kérjük meg a kozmetikust, hogy látogasson el hozzánk!

Vigyázzunk rájuk, mert életük során hűséges társaink voltak, ezért megérdemlik, hogy öreg napjaikat szeretetben és biztonságban töltsék.

Dr. Dósa Gerő, állatorvos

EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Negyedszázada pezsgő kulturális élet ...
Közvitán a dadus-pótlék
Csökkent a hazatérni akaró román ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ