Orbán Viktor: semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a határt
Vissza

Orbán Viktor: semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a határt

Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma Salzburgban.

A magyar kormányfő az osztrák városban az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójára érkezve újságíróknak kifejtette: van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez azt mondja, hogy "ha baj van, akkor a nemzeti hatásköröket vegyék el a tagállamoktól, és a határvédelmet az unió menedzselje". Szerdán átadta Ausztriának is azt a javaslatot, amelyet már Bulgáriának átnyújtottak, és amely ezt a problémát oldja meg, de nem a tagállamok ellenében, hanem úgy, hogy "a tagállamoknál maradhat a védekezés joga" - ismertette.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, "szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert". Semmi szükség arra, hogy "ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről" - jelentette ki a miniszterelnök.

Mint mondta, emellett kell ma kiállni, és "többen vagyunk mi, akik ezt ellenezzük". "Egyelőre a papírforma mellettünk van" - tette hozzá.

(Fotó: Sebastian Kurz osztrák kancellár (baról a második) és Orbán Viktor miniszterelnök (j2) kezet fog a munkavacsora előtt az EU salzburgi csúcstalálkozóján. Forrás: MTI)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Cannes – Dél-koreai thriller ...
Nagy erőkkel keresik a lyoni robbantót
EU gyorstalpaló, avagy mire és miért ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ