Operatív törzs alakult Bukarestben a hét végi tüntetések és utcai rendezvények biztonságos lebonyolítása érdekében
Vissza

Operatív törzs alakult Bukarestben a hét végi tüntetések és utcai rendezvények biztonságos lebonyolítása érdekében

A kormánypártok nagyszabású demonstrációja, illetve másik 13, ugyancsak szombatra bejelentett tüntetés és utcai rendezvény biztonságos lebonyolítása érdekben alakult operatív törzs pénteken Bukarestben - jelentette be Gabriela Firea főpolgármester.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) az ügyészségi és titkosszolgálati visszaélések és az úgynevezett "párhuzamos állam" ellen hirdetett demonstrációt szombat estére, amelyhez a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE is csatlakozott. Tucatnyi más rendezvényen kívül szombaton tartják a "Másság menetét", vagyis az LGBT-közösség hagyományos felvonulását és az Új Jobboldal (Noua Dreapta) "A normalitás menete" elnevezéssel megszervezett ellentüntetését is, amelyekre - a résztvevők viszonylag alacsony száma ellenére - minden évben jelentős közrendvédelmi erőket mozgósít Bukarest.

A legnagyobb tömegre, mintegy 200-250 ezer résztvevőre a PSD tüntetésén számít a főpolgármesteri hivatal. A kormánypárti demonstrációra a vidéki résztvevők többsége buszokkal és személygépkocsikkal érkezik a fővárosba.

Az ellenzéki tüntetések hagyományos helyszínéül szolgáló, a kormánypalota előtti Victoria-téren már két napja lezárták a felszíni parkolókat, hogy felállítsák a színpadot és kivetítőket a nagygyűlés szónokai számára. Az ellenzéki pártok tiltakozása közepette a parlament házbizottsága azt is megszavazta, hogy a PSD vidékről érkező buszainak százai szombaton igénybe vehessék a - világ második legnagyobb középületének számító parlament parkolóit.

Az ellenzéki szervezetek is utcára szólították híveiket, de végül a provokációktól tartva a Korrupció öl elnevezésű Facebook-csoport bejelentette, hogy a korrupcióellenes főügyész menesztését elrendelő alkotmánybírósági döntés miatt meghirdetett kormányellenes tüntetést nem szombaton, hanem vasárnap tartják meg.

Firea azt mondta: a mostani hét vége jó teszt lesz a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságra készülő Bukarest számra, és ez alkalommal Bukarest is bebizonyíthatja, hogy képes több párhuzamosan zajló nagy tömegrendezvény biztonságos lebonyolítására.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Biztonsági öv nélküli vezetésért ...
Kelemen Hunor: a román EU-elnökség fő ...
Cioloș: el kell kerülni az enklávék ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Visszahelyeznék a Sissi-szobor ...
  • Még nincs vége
  • „Ahogyan élek, az a hazám”
  • Szépen hangzó szavak mellett jó ...
  • Kutyából szalonna