Operagála: kolozsvári jelöltek a díjazottak listáján
Kele Brigittának, Pataki Adorjánnak, Jakab Melindának is drukkolhatunk
Kele Brigittának, Pataki Adorjánnak, Jakab Melindának is drukkolhatunk
Vissza

Operagála: kolozsvári jelöltek a díjazottak listáján

Csütörtökön díjazzák Bukarestben az ország operaházainak produkcióit. Az ötödik alkalommal szervezett gálán magyar rendezőknek, koreográfusnak, énekeseknek is szurkolhatunk. A jelöltek között találjuk például Kele Brigittát és Pataki Adorjánt is.

Az est díszvendége a híres tenor, Juan Diego Flórez, aki először énekel román színpadon. A gála nagydíját a román származású népszerű szoprán, Marina Krilovici kapja.

Összesen 14 kategóriában osztanak díjakat december 7-én, kategóriánként legfeljebb három jelölt közül kerül ki a díjazott. A legjobb rendezőnek járó elismerésért versenyben van a budapesti Kürthy András (Kolozsvári Román Opera, Vincenzo Bellini: A puritánok). Szintén a Kolozsvári Román Operában nyújtott teljesítménye kapcsán jelölik a legjobb karnagynak járó díjra Giuseppe Sabbatinit. A legjobb magánénekes-jelöltek között olvashatjuk Pataki Adorján nevét, a Kolozsvári Magyar Opera Tosca előadásában nyújtott Cavaradossi-alakításáért, a hölgyek csoportjában pedig Kele Brigittáét, a magyar opera Bohéméletében alakított Mimijéért. Ugyanitt szerepel Irina Săndulescu Bălan, a román opera Anyegin előadásának Tatjánájával. A legjobb balettelőadás kategóriában is versenyzik egymással a két kolozsvári opera: A test ébredése (Kolozsvári Magyar Opera, Jakab Melinda koreográfiája) és a Zorba (Kolozsvári Román Opera, Lorca Massine koreográfiája). A legjobb férfi énekes debütje csoportban szerepel Sándor Csaba, a kolozsvári magyar társulat előadásában alakított Don Giovanni címszereppel. A legjobb koreográfusoknál találjuk Jakab Melinda nevét, a magyar opera A test ébredése című előadásáért. A legjobb balettáncosoknál a Kolozsvári Román Opera táncosainak neve szerepel: a férfiaknál Dan Haja (Zorba, címszerep), a nőknél Liana Taloş (Hortance asszony, Zorba c. előadás). A legjobb román produkció címéért egymaga a Csizmás kandúr verseng, a kolozsvári román társulat előadását Traian Savinescu rendezte.

A csütörtökön 19 órakor kezdődő gálát élőben közvetíti a román televízió 3-as csatornája, a Radio Romania Cultural és a bukaresti operaház honlapján is követhetjük (www.operanb.ro).


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Rajtol a 11 hónapos belvárosi ...
Megjelent a kolozsvári Szociális Kisokos
Amikor generációk, vidékek, egyének és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...