Online vizsgáznak a kolozsvári medikusok
Vissza

Online vizsgáznak a kolozsvári medikusok

Virtuálisan teszik le második félévi és szakaszzáró vizsgáikat a kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem diákjai, mintegy hétezren, modern módszerrel a gyakorlati tudást is tesztelik. A felvételi vizsga ezzel szemben élőben zajlik.

Az alap- és a mesterképzésben részt vevő orvostanhallgatók online vizsgáznak a nyári szesszióban, a pótvizsgákra is így kerül sor, és szükség esetén a szeptemberre tervezett licenszvizsgák is a virtuális térben fognak zajlani, a licenszdolgozat védése mindenképpen. A vizsgákat a Microsoft Teams platformon keresztül szervezik, de a diákoknak nemcsak az elméleti, hanem a gyakorlati tudását is tudják majd tesztelni az objektív strukturált klinikai vizsgálati (OSCE – Objective Structured Clinical Examination) módszernek köszönhetően, amit külföldi mintára két éve vezetett be a kolozsvári egyetem.

Az OSCE egy egyedülálló értékelési eszköz, amely felhasználható a hallgatók kompetenciájának standardizált értékelésére több oktatási területen, beleértve az egészségügyi szereplők közötti kommunikációs készségeket és a kezelések tervezését. Kommunikációs OSCE állomásokat elfogadható megbízhatósággal lehet létrehozni, minden diák teljesítményét több, egymástól független oktató fogja értékelni. Ezt a hands on jellegű módszert főleg a nyugati országokban gyakran használják az orvoslásban a jelöltek kompetenciáinak és klinikai készségeinek tesztelésére. Romániában először a kolozsvári orvostudományi egyetem alkalmazta két évvel ezelőtt, az egyetemisták és rezidensek értékelési folyamata standardizálásának és átláthatóságának biztosítása érdekében. Az új online értékelési rendszert előbb vizsgaszimulációval kipróbálják oktatók és diákok.

A doktoranduszok oktatói tevékenysége, valamint a doktori tézisek bemutatása is online zajlik majd, hasonlóképpen az oktatói állások betöltésére meghirdetett versenyvizsga, tanári fokozati vizsgák stb.

Az alapképzésre július 26-án szervezne felvételi vizsgát az egyetem a fizikai jelenlétet követelő hagyományos módon, a szükséges távolságtartási és védekezési eljárások tiszteletben tartásával. A diplomadolgozatok leadási határidejét kitolták július 15-re, az ötödéves gyógyszertanhallgatók és a hatodéves medikusok, fogászat szakos diákok rendszerszintű elemző jellegű dolgozatot is leadhatnak, ha az egyes kórházakban alkalmazott járványügyi intézkedések miatt nem áll módjukban elvégezni a kísérleti/klinikai munkálatokat. Ilyen esetben a diplomadolgozat címének módosítását is engedélyezik.

A kolozsvári orvosi egyetem nagyon korán, már hetekkel a hivatalos országos készenléti és szükségállapot előtt beszüntette a face to face tanítást, március 3-tól a virtuális térbe költöztette az egyetemi kurzusokat.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Spárgabizottság”: a német követségnél ...
Ludovic Orban: megtettük az ...
Hagyományosan kezdődik a megye ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ