Olvasói levél: Ipartörténeti emléktárgyak
Vissza

Olvasói levél: Ipartörténeti emléktárgyak

A Szabadságban még 2016-ban írtunk a Kolozsváron még fellelhető különféle ipartörténeti tárgyakról – csatornafedők/aknafedők, tengerszint feletti magasságot jelző oszlopok –, és egyúttal arra kértük olvasóinkat, jelezzék, ahol még ilyeneket találnak, hogy úgymond leltárba vegyük azokat. Tisztában vagyunk vele, hogy nem áll módunkban megakadályozni ezek eltüntetését vagy kicserélését, de reméljük, hogy számbavételükkel hozzájárulunk valamelyest Kolozsvár helytörténeti múltjának megőrzéséhez. Nagyon sokan visszajeleztek, akiknek ezúton is köszönjük az együttműködést. Alább pedig közöljük az egyik legutóbbi olvasói levelet.

Boldog új esztendőt, kedves Szabadság!

A december 28-i szám címoldalán olvasom, hogy folytatják a köztéri ipartörténeti/iparművé- szeti emléktárgyak felleltározását. Örömömre szolgált a hír, hiszen magam is küldtem egy pár magyar feliratú aknafedő-felvételt. Jól is esett, hogy annak idején is és most is megköszönték a leltározáshoz való hozzájárulásomat. Tehát: köszönöm a köszönetet. Az általam beküldött aknafedők fellelhetősége viszont a mostani cikk bizonyos mértékig téves. Éspedig: az általam közölt aknafedőket kétszer említik, de csak a harmadikféleképpen helyesek - a Călugăreni utca 6., 17. és 27. számú házaihoz közel találhatók. Tehát: nem a hajdani Zsigmond király úton (ami mostani nevén Str. Maramureşului – ismert fordítása szerint Máramaros utca), amint azt az újságcikk említi, és nem csak a Kájoni János/Călugăreni u. 6. és 17. szám alatt, amint az szintén a cikkben szerepel. Megjegyezném még, hogy a csatornafedő kifejezés helyett inkább aknafedő lenne a helyénvaló.

Az aknafedők kora és felirata szintén lehetne vizsgálódás tárgya: a Călugăreni utcai fedők felirata mind „Kolozsvár Városi Vízművek”, szemben a belvárosban található feliratokkal: Kolozsvár Sz. Kir. Város Vízműve – ez például az említett újság címoldalán olvasható, vagy a Kötő u. és Kismester u. kereszteződésében látható ovális aknafedő feliratával: Kolozsvár Város Vízvezetéke… Budapest (Ez az aknafedő kisebb méretű, amint a képen is látható. Valószínűleg csak tűzoltási vízcsapot takarhat. A pontozott rész anynyira kopott, hogy nem tudtam kibetűzni. Bizonyára a budapesti gyártó cég nevét tartalmazza.) A Călugăreni utcát csak az 1920-as években alakították ki, ezért az ottani aknafedők bizonyára csak az 1940–1944 közötti időszakból származnak. Asztalos Lajos 2004-es kiadású Kolozsvár helynév- és településtörténeti adattára szerint az utca az 1930-as évek elején alakult ki. Az utca elejének házai már álltak a 20-as évek elején is, anyósom 1922-ben már oda született. Az utca 1-es számú háza pedig azért hiányzik, mert a Nádas patak 1932-es áradása elvitte. A mai Giordano Bruno utca (valaha Papfalvi út, majd 1940– 1944 között Nagyboldogasszony utca) 22. sz. háza előtt is található egy mindössze 74-78 éves magyar feliratú aknafedő. Kissé már hiányos, a sarka letörött, de szerencsére még így is használatban van. Tisztelettel és a remélhetőleg további ipartörténeti leletek feltárása iránti érdeklődéssel üdvözlöm a régiségeket megbecsülő és bemutató szerkesztőt, valamint az újság és a régiségek szerelmeseit, a kutakodó, érdeklődő olvasókat.

Kuszálik János


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Juncker: európai uniós vezetőktől is ...
Velencei Bizottság: hatályon kívül kell ...
Z.

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ