Olguța Vasilescu: a valóságban több a munkavállaló
Vissza

Olguța Vasilescu: a valóságban több a munkavállaló

A valóságban sokkal több munkavállaló van Romániában, mint az alkalmazottakat nyilvántartó adatbázis, a Revisal által mutatott több mint 6 millió, mivel abban nincsenek benne a közalkalmazottak – jelentette ki Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter.

„Láttam, hogy 6,3 millióra teszik az alkalmazottak számát. Nagyobb. Mi ezeket a számokat a Revisalból vesszük, de a Revisalban nincsenek benne a közalkalmazottak, nincsenek benne a hadseregben, a rendőrségnél dolgozók. Több kategória sem jelenik meg a Revisalban, tehát a romániai munkavállalók száma magasabb, mint 6,3 millió. Hatalmas gondok vannak az építőiparban. Az általunk kiszámított munkanélküliségi ráta 3,9 százalék. Ez nagyon alacsony. Az építőtelepek üresek: jönnek, maradnak egy-két hónapot, képzettebbek lesznek, hozzáértőbbek, majd külföldre távoznak” – fogalmazott a munkaügyi tárca vezetője.

Hozzátette: bár azt szeretné, ha a román állampolgárok itthon vállalnának munkát, sok munkáltató az Európai Unión kívülről érkező munkaerőt helyezi előtérbe.

„Romániában élünk, azt szeretném, ha a románok Romániába jönnének, ám nagyon nagy a nyomás. Mindenféle programokat dolgoztunk ki, a külföldön élő románokért felelős minisztériummal egyetemben is. Létezik egy törvény, ami szerint ha egy EU-n kívülről érkező munkást akarsz, például Sri Lanka-it, biztosítanod kell neki az átlagbért. Most Vietnam, Sri Lanka a divatos, ezeket kérik a munkáltatók. Én megmondtam nekik, hogy adják meg a románoknak az átlagbért” – szögezte le Lia Olguța Vasilescu.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Orban: a felelősségvállalás ...
A „Szirén“ már nincs egyedül. ...
Szokatlan előadás egy betegség ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ