Oláh Emese: nyelvi jogok terén jelentős előrelépés történt
Az RMDSZ-es alpolgármester külön odafigyel a szociális programokra
Az RMDSZ-es alpolgármester külön odafigyel a szociális programokra
Vissza

Oláh Emese: nyelvi jogok terén jelentős előrelépés történt

Lassan három éve, nehéz körülmények közepette „vette át” Horváth Annától az alpolgármesteri tisztséget Oláh Emese. A jogi végzettséggel rendelkező, akkor ügyvédként tevékenykedő kolozsvári önkormányzati képviselőt kollégái választották meg polgármester-helyettesnek a városi tanács ülésén. A fiatal tisztségviselő az elmúlt közel három év megvalósításait összegezte röviden, persze a teljesség igénye nélkül. A júniusi önkormányzati választások apropóján egyébként az RMDSZ Kolozs megyei szervezete teljes mértékben támogatja, hogy továbbra is ő töltse be ezt a tisztséget, amennyiben erre lehetőség nyílik. Csoma Botond parlamenti képviselő, a szervezet megyei elnöke a Szabadságnak elmondta: elégedettek az alpolgármester munkájával, ezért az elkövetkezőkben is támogatásukról biztosítják. Kérdésünkre kifejtette, a szervezet arról még nem döntött, hogy ki legyen az RMDSZ polgármesterjelöltje Kolozsváron.

Kolozsvár alpolgármestere számos olyan projektről számolt be a Szabadságnak, amelyet hároméves mandátuma alatt sikerült Kolozsváron megvalósítani. Elmondta: a hivatali teendőkön túl, amelyekkel napi szinten foglalkozik, vannak olyan projektek is, amelyeket alpolgármesterként ő kezdeményezett, illetve bonyolított le. 

Oláh Emese úgy véli, alpolgármestersége alatt a nyelvi jogok tekintetében jelentős előrelépés történt. – Az elmúlt években az eddigiekhez képest több és változatosabb felületen kommunikáltunk a magyar lakossággal. Megjelentek a magyar nyelvű lakbértámogatásról, a családon belüli áldozatok segítését célzó tanácsadóközpont szolgáltatásairól és a szelektív hulladékgyűjtésről szóló szóróla­pok. A polgármesteri hivatal honlapjának állandó felületei mellett ma már a Kolozsvári Városnapok honlapja és programfüzete, a turisztikai központ honlapja (folyamatosan frissülő programajánlatával) és már harmadik éve, a karácsonyi vásár honlapja magyarul is működik – sorolta az elöljáró. 

– A hozzám fordulók anyanyelvükön tehették fel ügyes-bajos kérdéseiket a fogadóórákon vagy informálisabb keretek között, a rádióban is elérhető voltam. Minden kedden reggel a Kolozsvári Rádió Hangoló című műsorában, havonta egy alkalommal pedig a Vendégóra című műsorban, kéthetente pedig a Paprika Rádióban várom a betelefonálók kérdéseit – fogalmazott a tisztségviselő.

Szociális szolgáltatások gyűjteményét adták ki

Az alpolgármester az RMDSZ Kolozsvári szervezetének elnökeként Szociális kisokos címmel információs füzetet jelentetett meg. A kiadvány tartalmazza az összes, Kolozsváron elérhető szociális szolgáltatást, az önkormányzat által nyújtott szolgáltatások mellett azokat is, amelyeket az önkormányzattal együttműködő, vagy az intézménytől teljesen függetlenül tevékenykedő civil szervezetek kínálnak. 

– Senkit nem hagyunk hátra! Ez az a kulcsmondat, amellyel leírhatók a rohamos fejlődésnek indult Kolozsváron a városvezetés szociális célkitűzései. Tisztában vagyunk azzal, hogy a fejlődésnek árnyoldala is van: mivel Kolozsvár egyre inkább a belső migráció egyik legfontosabb központjává válik, a lakásárak is megugranak, a szolgáltatások, termékek ára is magasabb. Éppen ezért nem mindenki tudja ezzel tartani a lépést, így egy lakossági réteget az elszegényedés, lecsúszás fenyeget. Ennek a folyamatnak próbálunk gátat szabni a szociális programjaink, projektjeink révén – értékelte a helyzetet Oláh Emese.

Beindult a lakbérpótlékprogram

A tisztségviselő szerint a legnagyobb kihívást a közúti forgalom mellett kétségtelenül az egyre dráguló lakhatás jelenti. – Egyre népesebb az a társadalmi réteg, amely nem tudja megengedni magának, hogy Kolozsváron lakást vásároljon vagy béreljen és a bérleményt fenntartsa. A szociális lakások hiányát csak részben tudta orvosolni az ugyancsak általam kidolgozott, 2018-tól létező lakbérpótlékprogram, ezért másik megoldást kellett keresni – fogalmazott az alpolgármester. A lakbérpótlékprogram által átmeneti segítséget nyújtanak hátrányos helyzetű, társadalmilag kirekesztett személyek, illetve családok számára: pontosabban az önkormányzat átvállalja a rászorulók lakásbérleti díjának kifizetését egy évig. A program kedvezményezettjei: a 26 év alatti, gyerekotthonból kikerült fiatal felnőttek; a kolozsvári lakosként regisztrált, hátrányos helyzetű személyek vagy családok, akik szerepelnek a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság nyilvántartásában; a családon belüli erőszak kolozsváriként nyilvántartott áldozatai. A lakbértámogatást az önkormányzathoz tartozó Egészségügyi és Szociális Igazgatóság költségvetéséből fedezik. 

Mivel a szociális lakások építésének üteme túl lassúnak bizonyult, Oláh Emese kezdeményezésére évi kétmillió eurós keretből az önkormányzat a szabadpiacról vásárol lakásokat. Az összeg elköltéséről az évente felmért igényeknek megfelelően dönt az erre a célra felállított bizottság. 

– A szabadpiaci lakásvásárlás sürgősségi beavatkozás: az önkormányzat nem tudja csak saját építésű lakásokkal fedezni a felmerülő igényeket, évente alig tucatnyi lakást tud kiosztani, noha az igénylők listája több száz személyre, családra kiterjed. A szabadpiaci lakásfelvásárlásról Kolozsvár szociális stratégiájának szellemében döntöttünk. Ebben a dokumentumban leszögeztük, hogy kötelességünk segíteni a társadalom peremére szorult embertársainkat, hiszen az anyagi erőforrások hiánya, a nem megfelelő vagy éppen szegregált lakáskörülmények, az alacsony iskolázottsági szint, a rendszertelen vagy szerződés nélküli munkavállalás, a szerfüggőség, betegség, rokkantság vagy fogyatékosság, a büntetett előélet mind olyan jellemzők, amelyek több generációt képesek a nyomorba taszítani és fogva tartani – mutatott rá a tisztségviselő.

Központ a családon belüli erőszak áldozatainak

Oláh Emese beszámolt arról is, hogy tavaly áprilisban megnyílt a családon belüli erőszak áldozatainak tanácsadó központja Kolozsváron. Az ingatlan felújításával és a személyzet leszerződtetésével járó munka zömét 2018-ban végezték el. A Zsigmond király / Maramureşului utca 1. szám alatti központ ingyenes jogi és pszichológiai támogatást nyújt azoknak, akiket családjukban bántalmazás ér és akik segítséget kérnek. – Ez a székház a kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy Kolozsváron nyíltan elköteleződtünk egy olyan probléma visszaszorítása mellett, amely – közvetve vagy közvetlenül – a teljes társadalmat érinti, hiszen alapegységét, a családot támadja. A tanácsadóközpont egy többlépcsős projekt része, amely a bántalmazottaknak felajánlott lakbérpótlékprogrammal és erőszakos cselekmények előfordulása esetén házhoz hívható – szociális munkásokból és rendőrből álló – mozgó csapattal egészül ki. A jövőben menhely kialakításával kívánjuk teljes körűvé tenni a családon belüli erőszak áldozatainak nyújtott szolgáltatásokat. Az érintettek vagy hozzátartozóik a tanácsadóközpont munkatársaival személyesen a székházban, a 0372 799 098-as telefonszámon vagy a violentainfamilie@dasmclujnapoca.ro címen vehetik fel a kapcsolatot. Lehetőségeikről bővebben a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság honlapján, a www.dasmclujnapoca.ro-n tájékozódhatnak.

Diabétesz-szűrőprogram diákoknak

Az elöljáró arról is beszámolt, hogy a Medicover Egyesülettel elindították az „înCerc“ 2-es típusú cukorbetegséget és civilizációs betegségeket megelőző programot, amelynek kedvezményezettjei az 5. osztályos kolozsvári diákok. Ennek az országszerte egységes programnak célkitűzése csökkenteni a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélyét. A 2-es típusú cukorbetegség az egyik oka annak, hogy a 2000 után született gyerekek várható élettartama alulmúlhatja a szüleikét. A projektet tavaly indították be, első szakaszának lejárta után 400 gyerek esetében állapították meg a 2-es típusú diabétesz vagy egyéb civilizációs betegség kialakulásának veszélyét. – A mozgáshiány és a nem megfelelő táplálkozás hatással van a gyerekeinkre, ma sokkal inkább, mint korábban bármikor. Kolozsvár önkormányzata minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a fiatal generációk tagjai már gyerekkorban egészséges életmódot alakítsanak ki – jelentette ki.

Bölcsődeépítés, iskolabuszprogram magyar diákoknak is

Beszámolt arról is, hogy az elmúlt években folytatódott a bölcsődeépítés, és az új intézményekben a magyar bölcsődei csoportok létesítése. A Donát negyedben 2019 májusában új bölcsőde nyílt, az intézmény összesen 90, többek között magyar kisgyerekek számára fenntartott hellyel is rendelkezik. A Nyusziház bölcsőde európai standardok szerint, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal finanszírozásával épült. A befektetés összege több mint 4 millió lej volt. A bölcsőde környezetkímélő alapanyagokból épült, napelem és a falakba épített felszerelés biztosítja az ingatlan fűtését és hűtését. – Minden kolozsvári magyar kisgyereket modern, jól felszerelt intézményekben szeretnénk fogadni. A bölcsődékben igyekszünk bensőséges légkört megteremteni, ahol a 3 évesnél fiatalabb gyermekek szeretetteljes gondozásban részesülnek és egészségesen fejlődhetnek testileg és lelkileg. Tudjuk, hogy számítanak ránk a szülők, hiszen sokuknak mielőbb vissza kell térnie a munkahelyére, és számukra a gyermekfelügyeletet illetően az egyedüli megoldást a bölcsőde jelenti – mondta.

Az iskolák vezetőivel folytatott egyeztetéseinek eredményeként 2019 júniusától az Apáczai Csere János Elméleti Líceum, a Báthory István Elméleti Líceum és a Kolozsvári Református Kollégium is kedvezményezettje lett az elemisták ingyenes iskolába utaztatását célzó iskolabuszprogramnak. A János Zsigmond Unitárius Kollégium és a Brassai Sámuel-líceum később kapcsolódott be a programba. 

Pénz a civileknek és az egyházaknak

A kolozsvári önkormányzat az elmúlt években is folyatta az egyházak és a kulturális egyesületek tevékenységének finanszírozását, többek között a magyar történelmi egyházak és civil szervezetek is részesültek a támogatásokból. – Az önkormányzatnak sikerült felújítania a volt Biasini szállón lévő Petőfi-táblát. A nemzeti költőnk kolozsvári látogatásának emléket állító tábla a Mátyás-szoborcsoportot felújító Kolozsi Tibor restaurátor felügyeletével zajlott. A szobrászművész és munkatársai a magyarvistai kőből készült táblát a helyszínen restaurálták, speciális tisztítószerekkel kezelték, és az írást is felfrissítették rajta – nyilatkozta lapunknak Oláh Emese.

Kitért arra is, hogy tavaly felejthetetlen képzésen vehettek részt az első Pedagógus Fórumra jelentkezők, gyermekprogramot szerveztek Hidelvén, majálist a Colina parkban, de pünkösdi zarándokokat is fogadtak. Hozzátette: a 2017-ben elkészült, a városban zajló kereskedelmi tevékenységre vonatkozó szabályzat kidolgozása is az ő nevéhez fűződik. 

Az alpolgármester úgy véli: a felsoroltak mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy Kolozsvár felzárkózzon az európai életszínvonalhoz, a lakosság számára élhetőbb körülményeket biztosítsanak, hogy etnikai hovatartozástól függetlenül mindenki otthonosan érezze magát a városban. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A szenátus elutasította a gyermekpénz ...
Román városnak akarják láttatni ...
Rollerezőket és bringásokat ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ