Októbertől kötelező az egészségügyi kártya
Vissza

Októbertől kötelező az egészségügyi kártya

Október elsejétől ismét kötelezővé válik az egészségügyi kártya használata, kivételt képeznek a távkonzultációk, amelyek lehetőségét fenntartják az év végéig – derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) hétfői közleményéből.

A távkonzultáció továbbra is abban a formában működik a háziorvosok illetve a járóbeteg-ellátó szakorvosok esetében, mint ahogyan azt a szükségállapot kihirdetésekor bevezették: az orvosok továbbra is felírhatnak receptet távkonzultáció esetén is, amelyet aztán elektronikus formában juttatnak el a páciensnek.  

Az orvosi rendelőkben zajló személyes konzultációk esetén viszont kötelezővé válik a kártya használata, mint a közlemény kifejti, „a minél pontosabb nyilvántartás és a rendelkezésre álló alapok minél hatékonyabb kihasználása végett”.

A háziorvosokat tömörítő szervezeteket meglepte a CNAS lépése, szerintük a kártya visszavezetése a járvány idején növeli a fertőzésveszély kockázatát mind az orvosokra, mind a betegekre nézve.

Az egészségügyi kártyák használatáról szóló CNAS-közlemény leszögezi, hogy a távkonzultációk továbbra is előnyös alternatívát jelentenek mind a páciensek, mind az orvosok számára, hiszen oly módon biztosítják a hozzáférést a kezeléshez, hogy egyik felet sem teszik ki fertőzésveszélynek. A betegeknek azt javasolják, hogy ha orvoshoz akarnak fordulni, kérjenek időpontot, az orvos pedig esetenként eldönti, hogy a távkonzultáció vagy a személyes konzultáció az indokolt.

A közlemény arra is kitér, hogy december 31-ig érvényesek maradnak az olyan orvosi iratok, amelyek érvényességi ideje különben lejárna; ezek a következők: küldőpapírok, ajánlások bizonyos orvosi (segéd)eszközökre, orvosi (segéd)eszközöket jóváhagyó CNAS-rendelkezések. Ugyanakkor a háziorvosok továbbra is felírhatják a krónikus betegek vényigényes, de ingyenes vagy támogatott gyógyszereit, kivételt képezhetnek a kezelési protokollok alapján kibocsátott gyógyszerek, amennyiben a páciens állapotát időnként fel kell mérnie a szakorvosnak – ilyen esetben az orvosságot csak az esedékes állapotfelmérésig írhatják fel.

A CNAS bejelentésére reagálva a Háziorvosok Országos Társasága (SNMF) meglepődésének adott hangot, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyi kártya kezelése jelentős veszély mind a beteg, mind az orvos számára, és a kártya használata nem jár előnyökkel olyan körülmények között, hogy az informatikai rendszer nem működőképes – emiatt ugyanis sorok alakulhatnak ki a rendelők előtt és nő a „digitális bürokráciára” fordított idő is, ami nem csak a háziorvosok, hanem a páciensek elégedetlenségét növeli.

A szakmai szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy az állam a járványhelyzet idején megfeledkezett a háziorvosokról, akiknek jelentős terheket kellett átvállalniuk az egészségügyi rendszer működtetése érdekében, miközben nem kaptak semmiféle segítséget, de még kellő tájékoztatást sem. A Háziorvosok Országos Társasága végül felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy az egészségügyi rendszer problémáinak megoldását illetően elegendő lenne, ha konzultálnának az egészségügyben dolgozókkal, ahhoz, hogy egyszerű, alkalmazható és a helyzetnek megfelelő javaslatokat kapjanak.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukarestben és az erdélyi megyékben ...
Felmentette első fokon a bukaresti ...
Koronavírusos beteg Medgyesen – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ