Ökoturisztikai kiindulópont lesz a bonchidai Bánffy-kastély
Vissza

Ökoturisztikai kiindulópont lesz a bonchidai Bánffy-kastély

Az EU Leader Programja keretében a Transylvania Trust Alapítvány 2018 decembere és 2020 júniusa között valósítja meg A kulturális ökoturizmus fejlesztése az Erdély Szamos Kistérségben, Bonchida, Kolozsborsa, Szék és Borsaújfalu községekben című projektjét. A projekt célkitűzéseit ma a kastély kávézójában sajtótájékoztatón ismertették a szervezők, majd lakossági fórum kezdődött.

Berki Tímea programigazgató az alapítvány tevékenységéről beszélt részletesen. Legfontosabb projektjük, a Bánffy-kastély 2001-ben elkezdett felújítása keretében huszonnyolc országból 1700 részvevő táborozott, tanult hagyományos mesterségeket (kőművesség, asztalosság, kőmegmunkálás) és járult hozzá a restauráláshoz. A most beinduló program négy környező települést (Szék, Kolozsborsa, Borsaújfalu és Bonchida) érintő egynapos kerékpárútvonal kiépítését feltételezi, amelyek kiindulópontja a kastély. A majdan bérelhető 12 felnőtt- és 6 gyermekbiciklit családi vagy csoportos tanulmányi kirándulásokra, műemlékek felkeresésére lehet használni, de a gyalogtúrák is ajánlottak, amelyekhez szintén fontos kiegészítők az étkezési és elszállásolási lehetőségek.

Az Erdély Szamos Kistérség felfedezéséhez szükséges az útvonalak megtervezése, a térképek kidolgozása, a helyi kulturális és természeti értékek, valamint a lakosság részéről elvárható szolgáltatások felleltározása. A bonchidai találkozón megjelent vállalkozók, lakosok, lelkészek, turisztikai szakemberek ennek elősegítése érdekében kérdőívet töltöttek ki javaslataikkal, észrevételeikkel. A projekt keretében mobiltelefonos alkalmazást is a turisták rendelkezésére bocsátanak. A fórum egyik részvevője, egy bonchidai étkeztetési vállalkozó helyi gasztronómiai különlegességek készítését helyezte kilátásba, mások pedig a panziófejlesztés iránt érdeklődtek.

 Az alapítvány hasonló találkozókat rendez május 21-én Széken, június 2-án Borsaújfaluban, és egy még meg nem határozott napon Kolozsborsán. Részletes információk az office@transylvaniatrust.ro címen vagy a 0749-210889-es telefonszámon kérhetők.


KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Trump nagy sikernek tartja a szíriai ...
Domokos Miklós: „Kinevettük a rettegett ...
Idősbarát programsorozat Kolozsváron

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ