Okosvárosok: Gyulafehérvár kétszer okosabb Kolozsvárnál
Vissza

Okosvárosok: Gyulafehérvár kétszer okosabb Kolozsvárnál

Országszerte 124 városban 860 okosváros kezdeményezés volt 2021 júniusában tervben, folyamatban vagy használatban, a legtöbb az idén is Gyulafehérváron (változatlanul 106), Kolozsváron (58) és Jászvásáron (56). Bukarest a sorban a negyedik 39 projekttel – derül ki a Vegacomp Consulting elemzéséből.

A közepes méretű városok toplistáját is Gyulafehérvár uralja, majd több mint háromszor kevesebb projekttel Arad (29) és Nagyszeben (27) következik, a kisvárosok közül a legokosabb Avrig (10), Fogaras (7) és egyenként 6 projekttel Székelyudvarhely, Nagyenyed és Harsova.

Az okosfejlesztések jellegét tekintve a legtöbb projekt az uniós rendszerezés szerint meghatározott okos közlekedés alrendszerbe (Smart Mobility) sorolható: 260 terv, hetvennel több, mint tavaly. A tavalyihoz hasonló különbséggel követi az okos kormányzás (Smart Governance) 226 projekttel a tavalyi 130-hoz képest, valamint az okos életkörülmények (Smart Living) 174 projekttel, ami 53-mal több mint 2020-ban volt. Továbbra is negyedik a sorban az okos gazdaság (Smart Economy) alrendszer 99 tervezettel (15-tel több mint 2020-ban), az okos környezet (Smart Environment) 64 tervvel (22-vel több mint tavaly) és az okos emberek (Smart People) 37 projekttel (8-cal több mint egy évvel ezelőtt). Az idén a falvak okosprojektjeit is feltérképezték, az ország 59 községében 69 okostervet találtak, és 15 megyei tanács 29 okosmegye projektet bonyolít le.

A legtöbb okosterv a közlekedési rendszerekre vonatkozik, illetve a bürokrácia felszámolását célzó törekvések jeleként a kormányzásra, a környezet és az emberek viszont a lista végén kullognak. „A hazai okosváros iparág elhanyagolja a környezetet és az embereket, amelyek egy értékeivel tisztában levő társadalomban abszolút előnyt élveznének” – értékelte a jelentés eredményeit Cornel Bărbuţ a Vegacomp Consulting cégvezetője kiemelve ugyanakkor, hogy az európai uniós támogatásokkal és közpénzekből zajló projektek mellett az idén immár megjelentek az első jelentősebb magánkezdeményezések is.

A számok azt mutatják, hogy nehéz utolérni azokat a városokat, amelyek rákaptak az okosfeljesztésekre, a tíz legokosabb város nagyjából évek óta ugyanaz, csak ezen belül történnek néha helycserék, miközben az összes többi várossal szembeni különbség egyre csak nő. A közepes és kisvárosok olykor látványos fejlődést tudhatnak magukénak az okosprojektek terén, hiszen a cégvezető szerint egy kisebb, de összeforrottabb helyi közösség, ha ehhez nyitottabb önkormányzat is társul, sokkal rugalmasabban mozoghat a talán túlbürokratizált nagyvárosoknál.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A Környezetvédelmi Őrség megbírságolta ...
Kedvezményes repülőjegyek európai, ...
Hidrogénbuszt tesztelnek Kolozsváron is

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ