Nyusziduma
Vissza

Nyusziduma

Minden állat valamiféleképpen kommunikál a fajtársaival, valamint az egyéb állatfajokkal. Általában ez a kommunikáció testbeszéd formájában nyilvánul meg, de a hangadás vagy szagjelzés is gyakori közlési mód.

A házikedvencek közül talán a nyúlnak a legkevésbé ismert a testbeszéde, pedig egy szociális állat, és ha lehetősége van, szívesen bandázik a nyuszikomákkal. Márpedig a bandázásnak alapkövetelménye a megfelelő kommunikáció. Egy kis odafigyeléssel nagyon könnyen észre lehet venni mit, miért tesznek, vagy mit szeretnének megosztani velünk!

Mindenki, akinek nyuszikkal volt dolga tudja, hogy dobbantanak hátsó lábaikkal. Mivel a vadonban mindenki meg akarja enni nyulambulamat, valahogy kell figyelmeztetni a családot. A dobbantás pedig az üregekbe is hallatszik. Ez amolyan „takarodó, de gyorsan” jelzés. Fura, szokatlan, ijesztő események esetén így figyelmeztetik a bandát, és ezt nekünk is lekommunikálják, ha mi vagyunk a családjuk. A bakoknál előfordul, hogy párzás után megpergetik a „dobot” vagyis ütemesen dobognak, világgá dobolván ki is a király.

Ha a nyuszink bújik hozzánk, nyalogat, puszilgat, akkor nagyon büszkék lehetünk, mert azt jelenti, hogy szeret minket.

Gyakran előfordul, hogy a nyuszkó megbök, majd elszökik, esetleg valósággal tolni próbál. Ezek mind   a figyelemkeltés megnyilvánulásai. Azt szeretné, hogy játsszunk vele, simogassuk, vagy foglakozzunk vele.

A fülek a nyúl „lelke”.  A fülek tartása nagyon sok mindent elárulhat. Az előre álló fülek kíváncsiságot, érdeklődést, pozitív figyelmet jelentenek. A középmagasan szétálló fül bizonytalanságot jelent, ami gyakran átmegy hátracsapásba vagy sunyításba. Ez már félelmet, ijedtséget kommunikál. Szétálló, alacsonyan hordott fül rosszullétre, betegségre enged következtetni. Ez alól kivételt képeznek az olyan fajták, amelyeknek logó füleik vannak (kosorrúak).

Gyakran megfigyelhető nyúléknál az áll dörzsölése különböző tárgyakhoz. Ez jelölést jelent. A nyulaknak az álluk alatt található egy mirigyük, amellyel megjelölik a territóriumukat. Ugyanez történik, amikor a nyuszika a fejét vagy a pofáját mossa mancsaival. Ezekre felviszi a szagot, majd mozgás közben szétszórja a földön, megjelölve a helyét. Természetesen a tisztálkodás jele is.

Ha a nyúl két lábra áll, akkor figyel, érdeklődik a környezete iránt, vagy esetleg kíváncsi, mi történik körülötte. Ha elterülve fekszik az oldalán, akkor azt jelenti: nagyon biztonságba érzi magát és szunyókálna egyet. Gyakran alszanak nyitott szemmel, tehát nem kell megijedni, hiszen „úgy alszik, mind egy nyúl”. Ha  tágul a szeme, akkor nagyon  meg van ijedve, ilyenkor jobb elfordulni tőle, és hagyni megnyugodni. A rohangálás, magasba ugrálás azt mutatja, hogy nagyon jókedvű őkegyelme.

A murokevők különböző hangokat is hallatnak. A fogcsikorgatás fájdalmat jelent, mindig. Sürgősen állatorvosi ellátásra lesz szüksége. Ha csak ropogtatja a fogait, akkor   jó a közérzete, valami olyasmi ez, mint a cicák dorombolása. Nagyon fontos tudni, hogy ilyen ropogtatást csak az kap, akiben a nyúl nagyon megbízik. Gyakran hallható, hogy nyulunk „mondogat”, pufogtat, „dörmög”, és kering körülöttünk. A jó hír az, hogy szerelmes, a kevésbé jó pedig az, hogy mi vagyunk a szerelme tárgya, és ilyenkor a párunktól is megvéd minket.

Nemcsak kellemes hangokat adhatnak ki a káposztazabálók, hanem nemtetszésüket is kimutathatják. A magas , hangos makogás, ha  a test összehúzásával, lapítással társul, egyértelműen azt jelenti, hogy elege van a történésekből, és szeretné, ha békében hagynánk.

Extrém fájdalom esetén a nyúl visít, ugyanezt teszi, ha nagyon megijed. Nem szabad elfelejtenünk, hogy genetikailag arra van programozva, hogy meneküljön, ezért ha fogva érzi magát, bepánikol, és ilyenkor hihetetlen dolgokra képes, sajnos magát is kikészítheti.

Természetesen ezenkívül sok megnyilvánulása lehet a tapsifülesnek, amit egy kifinomult szemlélő észrevehet, így otthon is lehet próbálkozni, hogy mit is mond a Nyuszi!

Dr. Dósa Gerő állatorvos


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Jó hír: pénteken nem lesz tanítás ...
VIDEÓINTERJÚ - ET Parlamenti Közgyűlés ...
Újítás és hagyomány a Román Operában

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Tanügyminiszter: lehessen megbuktatni ...
  • Még nincs vége
  • Lehullt a vakolat az Első Magyar ...
  • Új vezetősége van az RMDSZ kolozsvári ...
  • Futóverseny