Nyolc magyar filmet láthat a közönség a palicsi filmfesztiválon
Vissza

Nyolc magyar filmet láthat a közönség a palicsi filmfesztiválon

A szombaton, szeptember 12-én kezdődő palicsi Európai Filmek Nemzetközi Fesztiváljának versenyprogramjában nyolc magyar film is helyet kapott. A fesztivált korábban a járvány miatt elhalasztották, a helyzet javulását követően azonban a szervezők úgy döntöttek, mégis megrendezik szeptember 12. és 18. között.

Az érdeklődők megtekinthetik Bagota Béla Valan – Az angyalok völgye című alkotását: a skandináv filmeket idéző feszült és szívszorító lélektani krimiben egy kis erdélyi helységből származó rendőr szülővárosába visszatérve emberkereskedők után nyomoz és egy több mint húsz éves rejtélyre is fényt derít.

Az aktuális kérdésekkel foglalkozó Párhuzamok és ütközések című válogatásba került be Hartung Attila FOMO – Megosztod és uralkodsz című első nagyjátékfilmje, amely a Z generáció nyelvén mesél a közösségi média sötét oldaláról.

A fesztivál második napján vetítik Deák Kristóf Foglyok című lélektani drámáját. Az igaz történet alapján készült televíziós nagyjátékfilm feszültségét az adja, hogy az Államvédelmi Hatóság emberei egy egész családot és annak szomszédságát is napokra foglyul ejtik lakásukban, de senki nem tudja pontosan, hogy miért, és mit keresnek.

Gyöngyössy Bence A feltaláló című alkotása a Béres Csepp megalkotójáról szól. Az életrajzi dráma Béres József születésének 100. évfordulója előtt tiszteleg, és bemutatja a Béres Csepp születését, valamint feltalálójának hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát. A szívbemarkoló és izgalmas történetet a fesztivál harmadik napján, szeptember 14-én láthatja a közönség.

Nagy Zoltán Szép csendben című drámája egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé enged bepillantást, az egyenlőtlen kapcsolatok látványa pedig nem hoz megnyugvást a nézőnek.

Orosz Dénes romantikus vígjátéka, a Seveled, valamint Szász Attila Apró mesék című mozija is bekerült az idei válogatásba. Előbbi a jelenben, utóbbi a második világháború utáni időszakban játszódó csavaros szerelmi történet.

Tóth Barnabás Akik maradtak című mozija F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című műve alapján készült. A történetben 1948 Budapestjén találkozik egy magányos férfi és egy árván maradt kamaszlány, az egymásra találás pedig mindkettőjük életét megmenti és alapjaiban változtatja meg. A filmet a fesztivál utolsó napján, szeptember 18-án láthatják az érdeklődők.

A rendezvény életműdíját, az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett elismerést az idén Enyedi Ildikó rendező kapja.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó
Szenátus: januártól nőjön a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Toleranciagyakorlás
  • Tasnádi Szilárd: szigorítások ...