Nyelvi kisebbség - Johannis nem érti
Vissza

Nyelvi kisebbség - Johannis nem érti

Klaus Johannis államfő visszaküldte a parlamentnek felülvizsgálatra az oktatási törvény módosításait. Az államfő szerint a jogszabály nem határozza meg világosan, mit jelent az anyanyelvű oktatás esetében a „nyelvi kisebbség” kifejezés.

A felülvizsgálati kérelemben az szerepel, hogy mivel a „nyelvi kisebbség” szókapcsolat újonnan került bele a jogszabályba – korábban csak „nemzeti kisebbségekről” volt szó benne –, a szövegben a meghatározásnak is szerepelnie kell, hogy elejét lehessen venni a törvény alkalmazásában felmerülő problémáknak.

Az elnök szerint emellett az anyanyelvű oktatás megszervezésének bizonyos változtatásai ellentmondanak egy másik előírásnak, amely szerint a nemzeti kisebbségek nyelvén oktató intézményekben tervezett átszervezésekről az oktatási minisztérium dönt, az ARACIP intézményén keresztül, a kisebbségügyben kompetens igazgatóságok javaslata alapján.

Johannis emellett azt is kifogásolja, hogy a kisebbségi nyelvű általános iskolai és középiskolai osztályok a diákok számától függően, automatikusan jogi személyiséget kapnak, mivel ez szerinte ellentmond a törvény egy másik előírásának. Az indoklásban az áll, hogy a világos meghatározások és magyarázatok hiánya zavart kelthet a jogszabály alkalmazásában, ami negatív következményekkel járhat az oktatás minőségére nézve.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Három évad után búcsúzik a Légy jó ...
Sporthírek röviden
EURO 2020 – Harminc euróba ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ