Nyári utazás: útlevél és chip a házikedvencnek
Vissza

Nyári utazás: útlevél és chip a házikedvencnek

Manapság könnyebben utazhatnak el még azok a családok is, akik kutyát vagy macskát tartanak tömbházlakásban. Erdélyben de a világ más országaiban is több olyan vendéglátó egység működik, ahol fogadják a kutyás vendégeket is. Van néhány feltétel, aminek eleget kell tenniük ahhoz, hogy az állattal való utazás kényelmes és kellemes legyen mind a gazdi, mind a házikedvenc számára.

Ha külföldre utazunk, akkor az állatnak rendelkeznie kell állatorvos által kibocsátott uniós útlevéllel. Az úti okmányból kiderül, hogy az utazást megelőző 21 napon túl, vagy legtöbb egy éven belül az állatot beoltották veszettség ellen, illetve, hogy kívül-belül féregtelenítették. Az állatot természetesen el kell látni azonosítóval (chippel).

A legjobb az, ha előzőleg   tájékozódunk a házikedvencek utaztatási körülményeiről, a http://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement linken. Hasonlóképpen az Országos  Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) honlapján is részletesen tájékozódhatunk az állatok utaztatási feltételeiről.

Érdekességképpen: ha valaki több mint öt állattal akar utazni, az már más elbírálás alá esik. Ha öt állatnál kevesebbel utazunk, akkor az nem kereskedelmi célzatú utazásnak minősül, ha pedig a velünk utazó állatok száma meghaladja az ötöt, akkor az viszont már annak minősül.

Ha házikedvencedünket személygépkocsival utaztatjuk, akkor az állatorvosok a állathordozó doboz használatát ajánlják. Ha az állat (kutya, macska) nincs megszokva az utazással, akkor ez számára stresszt jelent. Ajánlatos a hosszabb utazás előtt rövidebb utakat tenni az állattal, hogy szokja meg a gépkocsiban való ülést. Köztudott, hogy nagy melegben mind az emberek, mind az állatok számára nehézkes az utazás, ezért gondoskodjunk megfelelő mennyiségű ivóvízről, és ne hagyjuk az állatot sokáig egyedül a felforrósodott járműben.

Ha vonattal utazunk, akkor a kis termetű állatokat állathordozóban kell vinni, a kutyákat pórázon és szájkosárral. Az állatoknak meg kell váltani a vonatjegyet.

Ami a légiközlekedést illeti, minden légitársaság megszabja az állatutaztatási feltételeit. Ezért már a jegy lefoglalásakor jelezni kell, hogy állattal utazunk. A tapasztalatok szerint van olyan légitársaság, amely el is utasíthatja az állat utaztatását. A repülőgépen való utazáskor az állatot állathordozóba kell tartani, amelynek akkora méretűnek kell lennie, hogy az állat felállva is elférjen, megfordulhasson, vagy lefekhessen. Az állathordozót nem szabad kinyitni az utazás során, de biztosítani kell az állatnak a megfelelő légzési körülményeket, azaz a szellőztetést. Azok a légitársaságok, amelyek engedélyezik gépeiken a házikedvenc utaztatását, az állat méretétől és súlyától függően dönt arról, hogy kutyusaink az utastérben vagy a csomagoknak elkülönített részben utazhatnak. Az állatokért fizetendő szállítási díj a megtett távolságtól és az állat méretétől függően kerül megállapításra.

EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az RMDSZ támogatását kérte az új ...
Nemzeterősítő rendezvény a Mátyás ...
Johannis: Romániában folytatni kell a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fotókiállítás a Hóstátról a ...
  • Hóstát 1979–1984
  • Miniszterelnök asszony
  • Elcsendesedett a csíkszeredai ...
  • Bemutatták Clarisse Werner kötetét